Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Mücadelesi ve servet hakkında görüşleri ile tanınan sahabi: Ebu Zer el Gıfari

Mücadelesi ve servet hakkında görüşleri ile tanınan sahabi: Ebu Zer el Gıfari

Ebû Zer, haram aylarda bile baskın yapmaktan, yağmacılıktan ve yol kesmekten çekinmeyen bir kabilenin mensubuydu. Putlara tapmayan ve onlardan nefret eden Ebu Zer, İslam'ın tebliğinden birkaç yıl önce Allah'a ibadet etmeye başlamış; Peygamber Efendimizin daveti ile ilk Müslüman olan sahabelerden olmuştu. Cesur, doğru ve açık kalpli bir kişiliğe sahip olan Ebu Zer için Peygamberimiz "Gökkubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebû Zer'den daha doğru sözlü kimse yoktur" demiş; onun serveti Allah yolunda harcama gayreti içinse Efendimiz "Ebû Zer yeryüzünde Îsâ bin Meryem'in zühdüyle yürür" buyurmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 14
‘ALLAH YOLUNDA’ HARCANMAYAN SERVETİ ELEŞTİRDİ
‘ALLAH YOLUNDA’ HARCANMAYAN SERVETİ ELEŞTİRDİ

Ebû Zer'in bu görüşleri bilhassa fakir halk ile yönetime muhalif kimseler arasında ilgi gördü ve hem yönetim hem de zenginler aleyhine bir hareketin başlamasına sebep oldu. Suriye Valisi Muâviye ile araları açılınca Muâviye halkın onunla konuşmasını yasakladı ve kendisini ileri gelen bazı sahâbîlere şikâyet etti.

Bu tedbirlerden bir sonuç alamayınca durumu Hz. Osman'a bildirdi. Hz. Osman Ebû Zer'i Medine'ye çağırdı. Görüşlerini açıklamaktan orada da vazgeçmemesi üzerine Rebeze'ye gidip orada yaşaması uygun görüldü.

  • 9
  • 14
MEDİNE YAKINLARINDAKİ REBEZE’DE YAŞAMASI UYGUN GÖRÜLDÜ
MEDİNE YAKINLARINDAKİ REBEZE’DE YAŞAMASI UYGUN GÖRÜLDÜ

Hz. Osman, tenha olması ve burada Ebû Zer'in tanıdıklarının bulunması gibi sebeplerle bu yeri seçmişti. İbn Sa'd ise Ebû Zer'in Rebeze'ye kendi isteğiyle gittiğini kaydeder.

Hz. Osman'ın Ebû Zer'e Rebeze'ye giderken bir miktar deve ile iki hizmetçi verdiği, ayrıca günlük hesabıyla maaş bağladığı nakledilir. Ebû Zer ailesiyle birlikte Rebeze'ye hareket ettiği sırada Hz. Ali ile oğulları Hasan ve Hüseyin, Ammâr bin Yâsir ve Akîl bin Ebû Tâlib bir müddet birlikte yürüyerek onu uğurladılar.

  • 10
  • 14
EVİNDE KENDİSİNE YETECEK KEFEN BEZİ YOKTU
EVİNDE KENDİSİNE YETECEK KEFEN BEZİ YOKTU

Halifeye isyan edeceklerini söyleyerek kendisine liderlik teklif eden bazı yönetim aleyhtarlarına yüz vermediği gibi onlara halifeye bağlı kalmalarını ve onu küçük düşürecek hareketlerden uzak durmalarını tavsiye etti.

Ebû Zer el-Gıfârî, 32 yılının Zilhicce ayında Rebeze'de vefat etti. Cenaze namazını, bir kafile ile oradan geçmekte olan Abdullah bin Mesûd'un kıldırdığı söylenir. Evinde Ebû Zer'e yetecek kadar kefen bezi bulunmadığı, kafiledeki bir gencin onu kendisine ait bezlerle kefenleyip cenaze namazını kıldırdığı da nakledilir.

Peygamberimizin iltifatına mazhar olan 3 sahabe

  • 11
  • 14
‘EBÛ ZER’DEN DAHA DOĞRU SÖZLÜ KİMSE YOKTUR’
‘EBÛ ZER’DEN DAHA DOĞRU SÖZLÜ KİMSE YOKTUR’

Yaptığı bir kusurdan dolayı kendisini bağışlamasını istediği bir zencinin ayağının altına yanağını koyacak kadar alçak gönüllü, hizmetçisiyle aynı elbiseyi giyecek ve aynı yemeği yiyecek kadar mütevazı bir kimse haline gelmişti.

Aynı zamanda cesur, doğru, açık kalpli bir kişiydi. Peygamberimiz onun hakkında, "Gökkubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebû Zer'den daha doğru sözlü kimse yoktur" demiştir. Allah'ın emirlerine uyar, cihaddan geri kalmaz ve dünyevî zevklere değer vermezdi.

  • 12
  • 14
‘YERYÜZÜNDE ÎSÂ BİN MERYEM’İN ZÜHDÜYLE YÜRÜR’
‘YERYÜZÜNDE ÎSÂ BİN MERYEM’İN ZÜHDÜYLE YÜRÜR’

Dolayısıyla paranın da aile fertlerine helal lokma yedirmek ve ahiret yolunda sarf etmek için kazanılması gerektiğini söylerdi.

Hz. Peygamber'in onun hakkında, "Ebû Zer yeryüzünde Îsâ bin Meryem'in zühdüyle yürür" dediği nakledilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN