Muharrem ayının faziletleri
Muharrem Arapça kökenli bir sözcük olup "haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan" manalarına gelmektedir. Sevgili Peygamberimizin "Allah'ın ayı" olarak nitelediği muharrem ayında yapılması gereken ibadetler vardır. Bu sene 7 Temmuz'a denk gelen Muharrem ayının ilk günü neler yapılmalı? Muharrem ayının faziletleri nelerdir? Muharremin 10. gününde hangi olaylar yaşanmıştır? İşte, Muharrem ayına dair her şey...
Giriş Tarihi: 05.07.2024
17:55
Güncelleme Tarihi: 07.07.2024
10:43
Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
◾ Kur'an-ı Kerim'de muharrem kelimesinin geçtiği ayet olmamakla beraber, saldırı hariç savaşmanın haram olduğu aylardan söz edilerek sayı gösterilmesi buyrulmuştur.
"Haram ayın karşılığı haram aydır; saldırmazlık kurallarına riayet karşılıklıdır. Şu halde kim size saldırırsa, onun saldırısının dengiyle siz de ona saldırın. Allah'ın hükmüne saygılı olun ve bilin ki Allah kendisine saygılı olanların yanındadır."
(Bakara Suresi, 194. ayet)
BAKARA SURESİ 194. AYET TEFSİRİ
◾ Haram "yapılması yasaklanmış olan, dokunulmaz, kutsal" anlamına gelir. "Haram ay" tabiri ise, savaş yapmanın yasak ve haram olduğu, diğer bir deyişle barış dönemi olan ayları ifade eder. Bunlar kamerî takvime göre birinci, yedinci, on birinci ve on ikinci aylardır. (muharrem, receb, zilkade, zilhicce).
◾ Muharrem ayının ilk gününde İslam dünyası için dönüm noktası sayılan hicret hadisesi gerçekleşmiştir. Bu ay aynı zamanda ilahi bereket ve feyzin, ihsan ve keremin bollaştığı bir aydır.
◾ Hz. Hüseyin ile aile fertlerinin 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Kerbelâ'da şehit edilmesi üzerine muharrem ayı başka bir anlam kazanmış, bir matem günü olmuştur.
◾ Muharrem ayına özgü bir tatlı bulunur. Bu ay, Müslümanların bir araya geldiği, İslam alemi için büyük önem arz eden bir dönemdir. Muharrem ayının 10. günü "Aşure" günü olarak bilinir.
◾ Bu gün içinde Müslümanlar aşure adı verilen bir tatlı yaparak çevreleri ile paylaşırlar.
Muharremin 10. gününde yaşanan önemli olaylar
◾ Muharremin 10. gününde önemli birtakım olaylar yaşanmıştır. Cenâb-ı Hakk, 10 peygamberine şu 10 önemli ikramı ihsanlarda bulunmuştur:
1. Allah, Hz. Musa'ya (AS) Aşura gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür
2. Hz. Nuh (AS) gemisini Cûdi Dağı'nın üzerine Aşura gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (AS) balığın karnından Aşura günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (AS) tevbesi Aşura günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf (AS) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşura günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (AS) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (AS) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (AS) oğlu Hz. İsmail (as) o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (AS), oğlu Hz. Yusuf'un (as) hasretinden dolayı kapanan gözleri, o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (AS) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
◾ Muharrem ayına özel belli bir oruç yoktur. Kaza, adak, vacip, şükür, keffaret bunların dışında nafile oruç da o Aşure günü tutulabilir. Niyet tutulacak orucun cinsine göre olmalıdır.
◾ Peygamber Efendimiz (SAV), muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
(Buhârî, "Savm", 69)