Aziz hatıra: Mukaddes Emanetler
Mukaddes Emanetler, Peygamber Efendimizin (SAV) ve diğer bazı peygamberlere, sahabe ve İslam büyüklerine ait eşyalardır. Önemli bir kısmı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi sırasında ve daha sonra oradan getirilenlerden oluşur. Asırlar öncesinden gelen bu aziz emanetler, nesiller boyunca büyük bir titizlikle korundu. Peki, Mukaddes Emanetler nelerdir? İşte Kutsal Emanetler hakkında bilinmesi gerekenler...
Giriş Tarihi: 01.06.2020
14:39
Güncelleme Tarihi: 05.09.2023
10:54
Hz. Peygamber'in (SAV) mührü
🔸 Mühr-ü Saâdet , 19. yüzyılda Bağdat'ta bulundu. İstanbul'a gönderilen dikdörtgen yüzük taşı şeklindeki kırmızı akik mührün üzerinde "Muhammed Resûlullah" yazılıdır. Ancak Hz. Peygamber'in (SAV) mektuplarında baskısı bulunan asıl mühr-i saadet değildir.
🔸 Peygamberimizin (SAV) asıl mührü Hz. Osman (RA) tarafından kuyuya düşürüldü. Kuyunun bütün suyunun boşaltılmasına ve üç gün aranmasına rağmen mühür bulunamadı.
Hz. Peygamber'in fesahat mucizesi
🔸 Hırka-i Saâdet dairesinde birçok kıymetli Mushaf-ı Şerif mevcuttur. Bunlardan iki tanesi; Hz. Osman (RA) ve Hz. Ali (RA) tarafından yazılmıştır.
🔸 Kutsal emanetlerin en değerli olanlarından biri Hz. Osman'ın (RA) Kuran-ı Kerim'idir. Hz. Ebubekir (RA) döneminde bir araya getirilen Kuran sayfaları, Hz. Osman (RA) döneminde mushaf halinde eyaletlere gönderilmiştir. Hz. Osman'ın (RA) şehit edildiği sırada okunan Kuran, şu anda Topkapı Sarayı'ndaki Mukaddes Emanetler arasındadır.
Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesi
Kabe anahtarı ve kilitleri
🔸 Kâbe'nin kilit ve anahtarları olup içinde Ebû Numey 'in getirdiği kilit ve anahtarlar da vardır. Demirden altın ve gümüş kakmalı kilitler Osmanlı İmparatorluğu döneminde uzun süre Davutpaşa'da korunmuştur.
Kabe hakkında 20 ilginç bilgi
🔸 Yavuz Sultan Selim , Mısır fethettiğinde getirdiği mukaddes emanetler arasında yer alır. Sarığın dışı kahverengi kadife, içi mavi atlastan pamuklu külah üzerine sarılmış tülbentten oluşur.
🔸 Evliya Çelebi, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ın fethinden sonra bir süre bu sarıkla dolaştığını belirtir. Ondan sonraki bazı padişahlar da cülûs merasimlerinde giydi.
🔸 Kırım Hanları ailesine mensup Fâtıma Sultan'ın terekesi arasında bulunup İstanbul'a getirildi. Devetüyü rengi yünlü kumaştan mavi astarlı, göğsü örme düğmeli, yakasız, geniş kollu, feraceyi andıran işlemesiz sade bir hırkadır.