Arama

Nüzhetül'l Ervah'tan altı çizili cümleler

İslami ilimlerin en önemli dallarından birisi de İslam Felsefesi'dir. Tarih boyunca pek çok önemli alim bu alana dair çalışmalar yaparak İslam'ın altın çağına katkıda bulunmuşlardır. 13. yüzyılın önde gelen isimlerinden olan Muhammed b. Mahmud Şehrezuri meşhur eseri Nüzhetül'l Ervah ile felsefe tarihine önemli eklemeler yapmıştır. Dilimize "ruhların gezintisi ve sevinçler bahçesi" olarak geçen Nüzhetül'l Ervah'tan önemli anekdotların altını çizdik.

📚

Saadet nefsanî, bedenî ve haricî olmak üzere üç türlüdür. Nefsanî saadet hakikî ilimler ve bunun arkasından gelen övgüye değer ahlâkî hasletler, erdemler ve güzel yaşayıştır. Bedenî saadet organların tamlığı, bedenin bileşim ve karışımının güzelliğidir. Haricî saadet ise güzel bir dünya geçimi, dünyalığın elde edilmesi ve bunun akıl ve şeriatın yönelttiği doğrultuda harcanmasıdır. Bu saadetlerin hepsi ancak nadir insanlarda bir araya gelebilir.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Muhammed b. Zekeriyyâ er-Râzî simyayı terk etti ve tıpla uğraşmaya başladı. Öyle ki onun eserleri, kendinden önceki tabiplerin eserlerini geçersiz kıldı.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Sâbit b. Kurre felsefî ilimlerin bütün alanlarında tam bir filozoftu. Sabiîlerden olup rasatlar yapan Muhammed b. Câbir b. Sinân'ın da dedesiydi. Halife el-Mu'tazıd ona büyük saygı gösterirdi.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Romalılar Hıristiyanlaşınca zahiren nebevî şeriata ters olması nedeniyle felsefeyi engellediler, felsefeyi içeren kitapları yaktılar ve felsefe hakkında konuşmayı yasakladılar.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Ölüm akıllı için bir müjde, cahil için ise bir öğüttür.

Nüzhetü'l Ervah

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN