Orta Asya'nın kalbi: Buhara
Orta Asya'da bulunan Buhara, İslam medeniyetinin adeta surete bürünmüş hali. Yedi yüze yakın eseri bünyesinde barındıran şehir güzelliği ile göz kamaştırıyor. Kubbetü'l İslam şehirlerinden biri olarak anılan Buhara, tarih boyunca yüzlerce alim, şair ve bilim insanının yegane ikamet merkezi oldu.
Giriş Tarihi: 23.06.2022
10:35
Güncelleme Tarihi: 23.06.2022
16:36
◾ Hanaka Medresesi de kompleksin önemli yapılarından biri. Medrese, dönemin vezirlerinden Nadir Divani Bey tarafından 1600'lü yıllarda inşa edildi. Sufi locası olarak inşa edilen bu yapı, cami olarak da kullanıldı. Medresenin ortasında yer alan tek kubbeli salonun köşelerinde sufi ve dervişler için inziva odaları bulunuyor. Leb-i Havuz'da yer alan medresenin giriş kapısında güneş ve tavus kuşu figürleri nin yanı sıra Kur'an-ı Kerim ayetleri de yer alıyor.
◾ Nadir Divan Bey tarafından 17. yüzyılda kervansaray olarak yapılıp ancak dönemin Buhara hanının isteği doğrultusunda medreseye dönüştürülen bu yapı, 1620 yılında inşa edildi. Medresenin odaları bugün daha çok geleneksel el işçiliğiyle yapılan ürünlerin yapılıp satıldığı iş yerleri olarak kullanılıyor.
Medeniyet membaı şehir: Herat
◾ Magak Attari Camisi'nin, İslam öncesi dönemden bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerine inşa edildiği varsayılıyor. Cami, çıkan bir yangında tahribata uğrayınca 12. yüzyılda Karahanlılar tarafından ortada kalan temelin üzerine yeni bir cami inşa edildi ve böylelikle bugünkü Magak Attari Cami ortaya çıktı. Moğol istilası sırasında kumlar altında kaldığı için yıkılmaktan kurtulan ve bugüne kadar ayakta kalabilmiş şehrin en eski yapılarından biri olan caminin üstündeki kumlar , 17. yüzyılda Buhara Emiri tarafından kaldırıldı ve cami kullanıma açılmak üzere onarımdan geçirildi.
◾ Bazı kaynaklarda söz konusu dönemde kentte bir sinagog olmadığı için Yahudilerin bir dönem ibadet için Müslümanlarla bu camiyi kullandığını aktarılıyor. Leb-i Havuz kompleksinin yakınlarında dar sokaklarıyla ünlü bir Yahudi mahallesi de yer alıyor. Yaklaşık 400 yıl önce inşa edilen ve bir sinagogun da bulunduğu mahallede, 200 civarında Yahudi aile ikamet ediyor.
Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı
◾ Buhara'nın en eski mimari yapıtları arasında Han Saray ı olarak bilinen, MÖ 3. yüzyılda inşa edildiği belirlenen ve 20 metre yükseklikte 4,2 hektar alana kurulu "Ark ", tüm dönemlerde devleti yönetenlerin sarayı olarak kullanıldı.
◾ Buhari Emiri 'nin yanı sıra devlet erkanı ve hizmetlilerin yaşadığı "Ark " sarayında, devlet hazinesi, harem, zindan ve diğer binalar da bulunuyor.
İran mimarisinin zarif örneği: Burucerdi Evi
◾ Poyi Kalon Meydan ı, tıpkı Leb-i Havuz gibi Buhara'nın en önemli dini ve turistik merkezleri nden biri.
◾ Meydanda bulunan camiler, medreseler, hamamlar ve kentin simgesi olan minare , Buhara'nın manevi atmosferinin hissedildiği yerlerin başında geliyor.
İslam mimarisinin kıblesi: Kabe
◾ Cuma Camisi de denilen ilk cami, Batı Karahanlı Hükümdarı Arslan Han tarafından 1121 yılında yaptırıldı. Kalon Camisi, Moğol istilası sırasında ciddi hasar gördü. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne göre, 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başlarında aynı yerde yeni bir caminin yapıldığı kazı çalışmalarıyla kanıtlandı.
◾ Fakat bu bina hızla harap oldu, 16. yüzyılın birinci çeyreğinde bugünkü biçimiyle ve ilk binanın temel izleri üzerinde yeniden inşa edildi. Ünlü hadis alimi Buhari, bu camide bir dönem hadis dersleri verdi.
Gönül coğrafyamız