Arama

Oruç ibadetinin fazileti

Müslümanlar, ayet ve hadislerde oruç tutmaya teşvik edilmiş, oruç tutanlar övülmüş, onlara Allah'ın rahmeti, rızası, sevap ve mükafatı vaad edilmiştir. Oruç ibadetinin faziletini beyan eden birçok hadis bulunmaktadır. Allah katında orucun mükafatı yüksektir çünkü, riyanın en az karışacağı ibadet olarak görülen orucun fazileti de sınırsızdır. Oruç ibadetinin faziletlerini nelerdir? Orucun faziletlerini ayet ve hadisler ışığında sizler için hazırladık.

Buhârî'nin konu ile ilgili olarak rivayet ettiği hadis ise şöyledir:

Kim Allah yolunda bir çift mal infak ederse cennet kapılarından, "Ey Allah'ın kulu! Bu bir hayırlı iştir" diye nida edilir. Namaz kılan Müslüman namaz kapısından çağrılır. Allah yolunda cihat yapan kimse cihat kapısından çağrılır. Oruç tutan kimse Reyyân adlı kapıdan çağrılır. Zekât veren kimse zekât kapısından çağrılır.

⚫ Ebû Bekir, — "Anam - babam sana feda olsun ey Allah'ın Elçisi! Bu kapıların hepsinden çağrılan Müslüman olacak mıdır?" diye sorar. Hz. Peygamber de, — "Evet, senin onlardan biri olmanı umarım" buyurur. (Buhârî, "Savm", 4)

"Oruçlunun iki sevinci vardır. Biri iftar ettiği zaman, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamandır. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir." (Müslim, "Sıyâm", 164; Tirmizî, "Savm", 55)

⚫ İmsaktan iftara kadar oruç tutan Müslüman tabii olarak akşama doğru acıkır. Bir şey yiyip içmediği için açlıktan nefesinde koku olabilir. Hadiste bu kokunun Allah katında en güzel kokulardan daha makbul olduğu ifade edilmektedir. Oruç tutan Müslüman akşam ezan okununca orucunu açar, hem Allah için bir ibadeti yerine getirmenin sevincini yaşar hem de iftar sofrasında yiyip içerek açlığını giderir ve sevinir. Asıl sevinci ise ahirette yaşayacak, cennet kapısından çağrılınca sevincinden adeta uçacaktır.

  • 10
  • 10

⚫ Peygamberimiz veda hutbesinde beş görevi yapan kimsenin cennete gireceği müjdesini vermiştir. Bu beş görevden biri oruçtur:

"Allah'a karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize [İslâm'a uygun olan emirlerine (Müslim, "İmâre", 38)] uyun Rabbinizin cennetine girersiniz." (Tirmizî, "Cuma", 80 )

⚫ Oruç tutan müminin cennete girebilmesi için diğer dinî görevleri yapması ve büyük günahlardan sakınması gerekir.

Kaynak: DİB Oruç İlmihali

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN