Arama

Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet

Samimiyet, yüce dinimiz İslam'ın özüdür. İbadetlerimizin, sözlerimizin ve davranışlarımızın Cenab-ı Hak katında kabul görmesi bu haslete bağlıdır. Gönülden iman etmek, buna bağlı olarak da hiçbir dünyevi karşılık ve menfaat beklemeden sadece Allah'ın rızasını amaçlayarak yaşamaktır. En güzel örneğini ise Peygamber Efendimizin (sav) yaşamı oluşturur. Peki, Peygamber Efendimiz samimiyet hakkında ne buyurur? Samimiyet hakkında hadis-i şerifler nelerdir?

  • 10
  • 10

🔸 Hatalara, günahlara dikkat etmeyip ve bundan rahatsız olmamak din hususunda samimiyetsizliğin belirtisidir.

🔸 Dinin özünün samimiyet olduğunun bilincinde olan kişiler böyle değildir. Cenab-ı Hakk'ın azametini hatırlayıp af dilerler.

"Onlar çirkin bir şey yaptıkları veya kendilerine kötülük ettikleri zaman Allah'ı hatırlarlar da hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Zaten günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir ki? Onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler." (Âl-i İmrân suresi, 135. ayet)

Âl-i İmrân suresi 135. ayetin tefsiri ve meali

🔸 Sahabiden Ebu Lübabe ve arkadaşları, bunun örneğini oluşturur. Tebük Savaşı sırasında zaaf göstermiş mazereti olmaksızın evinde kalmışlardı.

💠

Hz. Peygamber (sav) Tebük seferinden döndü. Ebu Lübabe ve arkadaşları yaptıklarından dolayı son derece mahzun ve mahcup bir haldeydiler. Rivayete göre bunlardan bir kısmı kendilerini zincirlerle Mescid-i Nebevî'nin direklerine bağlamışlar ve Resûlullah kendilerini çözmedikçe orayı terk etmeyeceklerine yemin etmişlerdi. Hz. Peygamber (sav) seferden döndüğünde âdeti üzere önce mescide gitti, onları bu halde görünce sebebini sordu. Çevredekiler durumu açıklayınca, Resûlullah (sav) vahiy gelinceye kadar kendisinin de onları çözmeyeceğine ve özürlerini kabul etmeyeceğine yemin etti. Nihayet haklarında şu ayet nazil oldu: Bir başka grup var ki, onlar iyi işe bir de kötü iş karıştırdıktan sonra günahlarını itiraf etmişlerdir. Umulur ki Allah onların tövbesini kabul eder. Şüphesiz Allah çok esirgeyici, çok bağışlayıcıdır." (Tevbe, 9/102) ve çok merhametli olandır." (Tevbe, 9/102)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN