Arama

Peygamber Efendimizin sünnetine uyma ile ilgili hadisler

Müslümanlar, İslam'ı iki ana kaynaktan öğrenir. Bunlar hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in çağlara ışık tutan sünnetleridir. Peygamberimizin örnek hayatı, sahih sünneti ve hadisleri olmadan Kur'an-ı Kerim'i doğru anlamak ve yaşanan bir hayata dönüştürmek mümkün değildir. Öyle ki Peygamber Efendimiz 'Veda Hutbesi'nde Müslümanlara şöyle buyurdu: "Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah'ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir." Sizler için Riyâzü's Sâlihin'den sünnet ve adaba uymak ile ilgili hadisleri derledik.

Şüphesiz ki sen doğru yola iletiyorsun; Allah'ın yoluna.

(Şûrâ, 42/52-53)

Artık onun emrine muhalefet edenler, başlarına bir belânın gelmesinden veya elem dolu bir azaba uğramaktan sakınsınlar.

(Nûr, 24/63)

  • 10
  • 18

Siz (Peygamber eşleri) evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti hatırlayın...

(Ahzâb, 33/34)

  • 11
  • 18

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber şöyle buyurmuştur: Ben sizi (kendi hâlinize) bıraktığım sürece, siz de beni kendi hâlime bırakın. Sizden önceki milletler, ancak peygamberlerine çok soru sormaları ve onlara muhalefet etmeleri yüzünden helâk oldular. Sizi herhangi bir şeyden menedersem ondan sakının; bir şeyi yapmanızı istediğimde de, onu elinizden geldiği kadar yapın.

(Buhârî, İ'tisâm, 2; Müslim, Hac, 412)

  • 12
  • 18

Ebû Necîh el-İrbâd b. Sâriye (ra) anlatıyor: (Bir gün) Resûlullah, bize kalpleri ürperten, gözleri yaşartan tesirli bir konuşma yaptı. Bunun üzerine: Yâ Resûlallah, bu öğüt, ayrılmak üzere olan birinin öğüdüne benziyor; bize tavsiyede bulunur musun, dedik.–Allah'tan sakınmanızı (takva), başınızda Habeşli bir köle dahi emîr olsa, onun sözünü dinlemenizi ve ona itaat etmenizi tavsiye ederim. Sizin içinizden hayatta kalanlar pek çok ihtilaflar görecekler. Benim sünnetime ve raşid halifelerin sünnetlerine sımsıkı sarılın. Sonradan icat edilmiş bidatlerden sakının. Zira her bidat dalâlettir.

(Ebû Dâvûd, Sünnet, 5; Tirmizî, İlim, 16)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN