Arama

Peygamberimizin döneminde gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri

Peygamber Efendimiz ve müminler, Allah'a iman etmeleri ve İslam dinini kabul etmeleri nedeniyle Mekke'deki müşriklerden pek çok zulüm gördüler. Bu eziyetlerin dozu gün geçtikçe daha da arttı. Hicret, İslam tarihinin en önemli dönüm noktası oldu ve Medine'de İslam dininin güçlenmesini, daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak faaliyetler özgürce gerçekleştirildi. Bu faaliyetlerden biri de eğitimdi. İslam'ın doğru anlatılması, yeni nüzul olan ayetlerin tebliği ve dini emirlerin ashaba aktarılması bakımından Medine'de pek çok ilim meclisi kuruldu.

  • 3
  • 12
MESCİD-İ NEBEVİ BİR İLİM YUVASIYDI
MESCİD-İ NEBEVİ BİR İLİM YUVASIYDI

Mescid-i Nebevî'nin yanında bazı evlerde de eğitim ve öğretim faaliyetleri yapılıyordu. Mescid-i Nebevi ibadet mekânı olmanın yanında, askeri işlerin müzakere edildiği, elçilerin kabul edildiği, bazen de duruşmaların yapıldığı idari ve resmi bir kurum niteliğindeydi.

Kuruluşundan itibaren Mescid-i Nebevi'de ilim meclisleri ve ilim halkaları oluşturulmuştu. Peygamber, ashabına dini dünyevi her alanda bilgiler vermiş; bu anlamda mescid, yaygın eğitimin yapıldığı bir okul işlevi görmüştü.

Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler

  • 4
  • 12
ESİRLERE ‘OKUMA YAZMA ÖĞRETME’ GÖREVİ VERİLDİ
ESİRLERE ‘OKUMA YAZMA ÖĞRETME’ GÖREVİ VERİLDİ

Ayrıca Peygamberimizin Bedir Gazvesi'nde esir alınan müşriklerden okuma yazma bilenleri on Müslümana okuma yazma öğretmesi şartıyla serbest bırakması da onun ilme verdiği önemi gösterir.

Resûl-i Ekrem'in İslâm'ı tebliğ görevinin ibadetlere ve beşerî ilişkilere ait hükümleri bildirme ve öğretme yönü ağırlıklı olarak Medine döneminde gerçekleşmişti.

  • 5
  • 12
EYYÛB EL ENSARÎ’NİN EVİ
EYYÛB EL ENSARÎ’NİN EVİ

Peygamberimiz burada kaldığı esnada ensar ve muhacirler de kendisini sık sık ziyaret ediyordu. Bu ziyaretler esnasında Rasûlullah ashabına dini-dünyevi her alanda nasihatler veriyordu.

Vahyolunan ayet-i kerimeleri onlara burada bildiriyor, dinin emirlerini burada öğretiyordu. İslam'ın büyük muallimi huzurunda bütün ashab, öğrenci durumundaydı. Eyyûb el Ensarî'nin evi de bir ilim yuvası olarak İslam'a hizmet etti.

  • 6
  • 12
MEKKE’DE İSLAM’IN ÖĞRETİLMESİ İÇİN ERKÂM EVİNİ AÇMIŞTI
MEKKE’DE İSLAM’IN ÖĞRETİLMESİ İÇİN ERKÂM EVİNİ AÇMIŞTI

İkisinin de ortak noktası Allah rızası için evlerini dini eğitim ve öğretime açmalarıdır.

Ancak, Erkâm'ın evindeki toplantılar Mekkeli müşriklerin müdahalesinden kaçınmak için gizlilik esasına dayalı olarak yapılmaktaydı. Medine'de böyle bir tehlike söz konusu değildi.

Müslümanlar neden Mekke'den Medine'ye hicret etmiştir?

  • 7
  • 12
KUR’AN ÖĞRETİMİ İÇİN AÇILAN ‘DÂR’UL KURRA’
KUR’AN ÖĞRETİMİ İÇİN AÇILAN ‘DÂR’UL KURRA’

Aynı şekilde, Kubâ Camii'nde de bir okulun mevcudiyetinden bahsedilmektedir ki Peygamber Efendimiz buraya sık sık gelir ve buradaki eğitim-öğretime bizzat nezaret ederdi.

Evlerdeki eğitim faaliyetleri yetersiz gelmeye başlamıştı. Mescidin inşasının tamamlanmasıyla ilim ve irşad faaliyetleri daha çok mescitlerde ifa edilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN