Arama

Ramazan'ın manevi iklimine hazırlık: Üç aylar

Manevi bir arınma, Rabbimize yakınlaşma zamanı olan Üç aylar, onu yaşamak isteyen müminleri tüm bereketiyle kuşatır. Yapılan ibadetlerin ziyadesiyle karşılığının verildiği bu vakitler, Recep ve Şaban ayının ardından gelen Ramazan-ı Şerif ile şereflenir. Ramazan bayramı ile bu manevi mevsim hitama erer.

🔹 Regaip Kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi"dir. Bu geceyi ibadet ile geçirip tövbe eden müminlerin bağışlanacağı umut edilir. Müslümanlar bu aylarda ve özellikle de Regaib Kandili'nde günahlarından Allah'a (CC) sığınarak tövbe etmelidir.

İslam'da kandillerin yeri

Miraç kandilinin önemi nedir?

🔹 Üç aylar içerisinde bulunan, Receb ayında idrak edilen mübarek gecelerden biri de Mi'rac gecesidir. Mi'rac hadisesinin gerçekleşme tarihiyle ilgili farklı rivayetler olsa da Müslümanların ekseriyeti Mi'rac gecesini Receb ayının 27. gecesinde idrak eder.

🔹 Miraç Kandili, Müslümanlara beş vakit namazın farz kılınarak Bakara Suresi'nin son iki ayetinin indirildiği ve iman ile ölen müminlerin cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir.

🔹 Peygamberimiz (SAV), Recep ayının 27. gecesinde Yüce Allah'ın (CC) davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp oradan da Allah'ın (CC) huzuruna yükselmiştir.

Berat kandilinin önemi nedir?

🔹 Berat Arapça berâe/berâet sözcüğünün Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, "iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması" anlamına gelir.

🔹 Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah'ın (CC) affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde "Şâbanın ortasındaki gece", "mübarek gece", "rahmet gecesi" ifadeler kullanılır.

Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde neler yaşadı?

  • 10
  • 10

🔹 Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadette bulunulması adet haline gelmiştir.

Hz. Peygamber'in (CC) "Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" buyurduğu rivayet edilir.

(Tirmizî, "Savm", 39; İbn Mâce, "İkāmetü's-salât", 191)

🔹 Başka bir rivayete göre de Hz. Peygamber'in (SAV):

"Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah (CC) o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der" buyurarak Berat gecesinin önemini vurguladığı bilinir.

(İbn Mâce, "İkāmetü's-salât", 191)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN