Arama

Rihle: İlim için yapılan seyahatler

İlk emri "Oku!" olan İslam'da ilme ehemmiyet verilirdi. Bundan dolayı Müslümanlar, bilgiye ulaşmak için seyahate çıkardı. Bu yolculukların en önemlisi Peygamber Efendimizin (sav) hadislerine ulaşma arzusuyla yapılanıydı. Alimler, tek bir hadise ulaşmak için kilometrelerce yolu yürürlerdi. Gelin, rihle olarak adlandırılan ilim yolculuğunun detaylarına daha yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
HADİS YOLCULUĞUNA ÇIKMANIN KURALLARI
HADİS YOLCULUĞUNA ÇIKMANIN KURALLARI

➡ Hadis yolcuğu birçok sahabe ile tanışma imkanı bulmak, üstün edep, dini yaşama kabiliyetini görerek onları örnek almak için de yapılırdı.

➡ Hadis yolculuğuna çıkmanın da kuralları vardı. İlk önce kişinin kendi beldesindeki hocaları ile hangi bölgeye gideceği ve kimlerle görüşeceğini istişare etmesi gerekirdi. Ardından perşembe günü yola çıkardı.

➡ İstenilen yere ulaşıldığında ise alim ile görüşülüp gerekli hadislerin bir an önce öğrenilmesi gerekirdi.

➡ Yolculuğa çıkan kimse, kendisinin bilmediği rivayetlerin peşine gitmeliydi.

➡ Her hocanın kendine has rivayetlerini öncelikle almalıydı.

➡ Kişinin rihlesinin çokluğu ile böbürlenmesi ise hoş karşılanmazdı.

➡ İlim yolculuğu sırasında yolda oyalanmamalı, amacına ulaştıktan sonra hemen geri dönüp rivayetleri tasnif etmeliydi. Bu sürecin sonunda elde ettiği bilgiyi başkalarına aktarmak için vakit ayırmalıydı.

➡ Rihleye çıkacak kişi ailesinin nafakasını temin etmek zorundaydı.

➡ Bir şehirde ilim tahsil edecek, mutlaka bilinmesi gerekenleri öğretecek kimse bulunmaması halinde ailesi izin vermese dahi rihle yapması gerekirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN