Arama

Sahurun faziletleri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hayata iki vakit dahil olur. Bunlar gecenin ortasına denk gelen sahur ile akşam vaktinde orucun açıldığı iftar zamanıdır. Bereketin yoğun bir şekilde hissedildiği bu iki zaman dilimi, Ramazan ayının tüm güzelliklerini ve Hak Teala'nın rahmetini içinde taşır. İşte oruca hazırlık amacıyla gece vakti kurulan sahurun faziletleri...

En değerli vakit: Sahur

🔷 Sahurun oruca dayanma gücü verdiği, maddi-manevi bereketlere vesile olduğu ifade edilir. Kişi, sahura kalkarak aynı zamanda nafile ibadetin en faziletli olduğu zaman dilimi olan seher vaktini uyanık geçirir ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar ederek cennet ehlinin özelliklerine sahip olur.

🔷 Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. İçerisinde bu denli maddi-manevi bereketler barındıran sahurun ihmal edilmemesi özellikle vurgulanır.

"Allah'ın rızası ve cennet nimetleri, sabredenlerin, doğruluktan şaşmayanların, Allah'ın huzurunda boyun bükenlerin, mallarını hayır yolunda harcayanların ve seher vakitlerinde istiğfar edip Allah'a yalvaranlarındır."

(Âl-i İmrân Suresi 17. Ayet)

Yatsı ve vitir namazının kılınışı

Sahur niyettir

🔷 Sahura kalkmak oruç tutmanın en belirgin ifadesidir. Orucun şartlarından olan niyet, kalben yeterli gelse de dil ile de ikrar etmek gerekir. Ancak Hanefi mezhebine göre oruç için sahura kalkan kişi niyet etmiş sayılır.

🔷 Şafii mezhebine göre sahura kalkmak niyet yerine geçmez. Kişinin dil ile ikrar ederek oruç tutulacağını ifade etmesi gerekir.

"Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah' tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."

(Buhari, İman 28, Savm 6)

Ramazan ayını en verimli şekilde nasıl değerlendirebiliriz?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN