Arama

Türkistan’ın gözbebeği 10 cami

Türkistan coğrafyası ile olan kardeşlik bağımız köklü bir geçmişe dayanır. Yüzyıllar boyunca hem aynı milletten hem de din kardeşi olduğumuz bu topraklar üzerine birbirinden kıymetli yapılar inşa edildi. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Doğu Türkistan, Başkurdistan, Türkmenistan ve Tataristan devletlerindeki camiler, görenleri derinden etkiliyor. Sizler için, kadim Türkistan'daki 10 camiyi araştırdık.

  • 16
  • 20

📍 Narın Camii, Kırgızistan

💠 Kırgızistan'ın Narın şehrine inşa edilen cami, estetik bir mimariye sahiptir. Tanrı Dağları'nın arasında yer alan yapı, bölgenin turizmi açısından büyük önem arz eder. İmam Serahsi Camii olarak da anılan eser, Türkiye tarafından inşa edilen ve yapımı 6 yıl süren Bişkek'teki yeni merkez camidir.

💠 Narın kenti, doğusunda karlı dağ zirveleri, kuzeyinde güneş ve rüzgâr koşullarına göre biçimlenen kırmızı kil tepeleri arasında dar bir vadide yer alır.

💠 Vadinin tam ortasından Kırgızistan'ın en büyük ve en uzun nehri olan Narın nehri geçer. Kırgızlara göre Narın ismi "etli erişte yemeği" anlamına gelir. Narın, Kırgızistan'da nehir kıyısına kurulan tek şehir olarak bilinir.

Şemsi Paşa Camii

  • 17
  • 20

📍 Beyaz Camii, Bolgar

💠 Tataristan'a bağlı Bolgar kentinin simgesi olan cami, 21.yüzyılın başlarında inşa edilir. Ak cami yani Beyaz cami, İslâm ülkelerinin birçok dini yapısını andırır.

💠 "Kul Şerif Camii" adıyla da anılan bu yapı; Taç Mahal'in bir benzeridir. Beyaz mermerden inşa edilen kompleks İtalya'dan 1200 ton taş getirilerek tamamlanır.

💠 İslâm dininde insanlar ve hayvanların simgesi yasak olduğundan dolayı duvarlar geleneksel oryantal desenlerle ve Kur'an'dan alıntılarla bezenir.

Tac Mahal

  • 18
  • 20

💠 Ak Camii, Tataristan'ın İslâmi izlerinin varlığının kabul edildiği bir yapıdır. 1905'te Orenburg baş imamı Muhammed Meclisi'nden resmi bir heyet ile hac vazifesini gerçekleştirmek için yola çıkar.

💠 Dönüş yolunda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, onları İstanbul'a davet eder ve Rus İmparatorluğu Müslümanları'na Hz. Muhammed'in (SAV) sakalından iki kılını verir. İlk başta, iki sakal-i şerif de Ufa'daydı ancak 2015'te bunlardan biri Tataristan'a bağlanır.

İslam sanatının merkezi: Türk ve İslam Eserleri Müzesi

  • 19
  • 20

📍 Türkmenbaşı Camii, Aşkabat

💠 Aşkabat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kıpçak köyünde inşa edilen camii, 2004 yılında ibadete açılır. Çok geniş bir alana inşa edilen ibadethane, aynı anda 10.000 kişinin namaz kılabileceği şekilde tasarlanır. Caminin ana giriş kapısının haricinde kemerli girişleri ve çeşmeleri olan 7 girişi bulunur.

💠 "Kıpçak Camii" ismi ile de anılan caminin, minarelerinin yüksekliği 91 metredir. Bu, Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 senesini sembolize eder. Minarelerin ve kubbelerin tepesi güneş ışığıyla renk verilen bir malzeme ile kaplıdır.

Türkmen boylarının filozof ozanı

  • 20
  • 20

💠 Minarelerinde ve kubbesinde Türkmen hilali bulunur. Caminin merkez kubbesini kare planında yerleştirilmiş 16 sütun taşımakta, duvarları beyaz mermerdendir. Zemini ise Türkmen halıcıları tarafından dokunmuş dev bir halı ile kaplıdır.

💠 Yapının altında bir otopark da mevcuttur. Cami bahçesinin 25 hektarlık kısmında Köpetdağ'ın eteklerinden getirilen özel çiçekler, çalılar ve çeşitli egzotik ağaçlar bulunur.

Türk - İslam mimarisinin zirvesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN