Arama

Üç Aylarda ne yapılır? Üç Aylarda yapılacak ibadetler

İslam alemi için manevi bir iklimi temsil eden üç aylar; 2024 yılında 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Recep, Şaban ve Ramazan'dan oluşan ve Ramazan Bayramı ile sona eren bu dönem oldukça mukaddestir. Müslümanların dini hissiyat ve ibadetlerini artırdığı, gündelik hayatlarını sorgulayarak kulluk noktasında bir yenilenme yaşadıkları dönemdir. Peki, üç aylarda ne yapılır? Üç aylarda yapılacak ibadetler...

ÜÇ AYLAR TAKVİMİ

🔸 Recep, Şaban ve Ramazan'ı içinde barındıran üç ayların başlangıcı Regaib gecesidir. Regaip Kandili, Diyanet 2024 Dini Günler Takvimi'ne göre, 11 Ocak 2024 tarihinde idrak edilecek.

🔸 Recep ayıyla birlikte üç aylar, 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacak. Miraç Kandili 6 Şubat 2024 Salı günü, Berat Kandili 24 Şubat 2024 Pazartesi günü gerçekleşecek. Ramazan ayı ise 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak. Üç ayların bitişini temsil eden Ramazan Bayramı, 10 Nisan Pazartesi ile 12 Nisan Çarşamba tarihleri arasında kutlanacak.

Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz?

ÜÇ AYLAR İBADETLERİ

🔸 On bir ayın sultanı Ramazan'ın habercisi olan üç aylarda Cenab-ı Hakk, rahmet ve bereket kapılarını sonuna kadar açar. Üç aylar, müminin kendisine çekidüzen vermesi, ibadetlerini artırarak Rabbinden af dilemesi için bir fırsattır.

🔸 Bu mübarek ayların feyiz ve bereketinden faydalanmak isteyen Müslümanlar, kötülükleri azaltarak iyilikleri çoğaltmalı, süreci bol bol ibadet edip oruç tutarak geçirmelidir.

ÜÇ AYLAR ORUCU

🔸 Rahmet ve bereket zamanı olan üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nafile ibadetler vardır. Bunlardan biri oruç tutmaktır. Receb ve Şaban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek Ramazanla birleştirilmesi "üç aylar orucu" şeklinde isimlendirilir.

🔸 Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefaret orucunun Receb ve Şaban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği görülür.

Müslüman gönüllerin baharı üç aylar ile ilgili kavramlar

🔸 Üç aylar orucunun adet haline gelmesinde,Hz. Peygamber'den (SAV) nakledilen rivayetler etkili olmuştur.

🔸 Resul-i Ekrem'in Şaban ayında diğer aylara oranla daha fazla oruç tuttuğu, bazen de tamamını oruçlu geçirdiği hadis kaynaklarında yer alan bilgilerdendir (Buhârî, "Ṣavm", 52; Müslim, "Ṣıyâm", 175, 176). Ayrıca Peygamber Efendimizin (SAV) Receb ve Şaban aylarını birleştirerek aralıksız oruç tuttuğuna, böylece üç ayları tamamen oruçlu geçirdiğine dair sahih kaynaklardan rivayet bulunmamaktadır.

🔸 Üç aylar orucuna hangi gün başlanması gerektiği hususunda herhangi bir tarih bulunmamaktadır. Kişi, sağlığı müsait olduğu ve güç yetirdiği müddetçe bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

🔸 Peygamber Efendimizin (SAV) Ramazan ayı dışındaki hiçbir zamanda, ayın tamamını oruçlu geçirmediği bilinmektedir. Recep ve Şaban aylarında nafile oruç tutulabilir, ancak Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.

Üç ayları idrak etmek

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN