Üç ayların faziletiyle ilgili hadisler
Müslümanlar için büyük ehemmiyet arz eden Üç aylar, Allah'ın (CC) müminlere bir armağanıdır. Tüm insanlığa hidayet vesilesi olan mübarek "Recep, Şaban, Ramazan" ayları, kulluğumuzu bizlere hatırlatır. Peygamber Efendimiz (SAV) bu aylara önem vermiş ve bu ayların faziletini Müslümanların idrak etmesini istemiştir. Peki, üç ayların faziletleri nelerdir?
Giriş Tarihi: 23.01.2023
14:39
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024
16:41
🔸 İbnu Abbâs (RA) anlatıyor:
"Resûlullah (SAV), Ensar'dan Ümmü Sinan adındaki bir kadına: "Bizimle haccetmekten seni ne alıkoydu?" diye sordu. Kadın: "Ebû fülânın (kocasını kasteder) sadece iki sulama devesi var. Biriyle o ve oğlu haca gitti. Öbürü (ile de ben kaldım) arâzimizi suluyor(um)" dedi. Bunun üzerine Resûlullah (SAV): "Öyleyse Ramazan'da (yapacağın) umre, (kaçırdığın) bir haccın veya benimle (yapmış olacağın) bir haccın kazasıdır. Ramazan gelince umre yap. Zîra Ramazan'daki bir umre hacca muâdil olur."
(Buhârî, Umre 4 - Müslim, Hacc 222 - Nesâî, Sıyâm 6)
🔸 Kays İbnu Sa'd (RA) anlatıyor:
"Resulullah (SAV) vefatından sonra O'nun sağlığında mevcut olan her şeyi gördüm, ancak biri hariç. Görmediğim bu şey de, Ramazan bayramında onun için yapılan taklisdir."
(Kütüb-i Sitte)
Taklis nedir?
Def çalıp nağme söylemek.
Üç aylar ne zaman?
🔸 Hz. Cabir (RA) anlatıyor:
"Her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennemden) âzâd edilen kimseler bulunur. Bu, (Ramazanın) her gecesinde olur."
(Kütüb-i Sitte - 17/158)
◾ Ramazan ayı içerisinde müminlerin hep beraber sofraya oturdukları iftar vakitleri dini ve toplumsal açıdan eşi bulunmayan zaman dilimleridir.
🔸 Hz. Enes İbnu Mâlik (RA) anlatıyor:
"Ramazan ayı girmişti. Resûlullah (SAV) buyurdular ki: "Bu mübarek aya girmiş bulunuyorsunuz. Bu ayda bir gece vardır ki bin aydan hayırlıdır. Bu gecenin hayır ve bereketinden mahrum kalan bir kimse, bütün hayırlardan mahrum kalmış gibidir. Onun hayrı ise sadece (uhrevî saadetten) mahrum kimseye haramdır."
Kütüb-i Sitte (6473)
Üç ayları idrak etmek
🔸 Ebu Ümâme (RA) anlatıyor:
"Resûlullah (SAV) buyurdular ki: "Kim her iki bayramın da gecesini, Allah'tan (CC) sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez."
Burada uyanık kalarak, ibadetle ihya edilmesi tavsiye edilen iki geceden biri Ramazan ayının son gününü bayramın birinci gününe bağlayan gecedir, diğeri de Arefe gününü kurban bayramının birinci gününe bağlayan gecedir. Bu gecelerin tamamını değil mühim bir kısmını ihya eden, hadiste vaad edilen ecre müstahak olur. Hatta İbnu Abbâs'tan gelen bir rivayete göre, yatsı ile sabah namazını mescidde cemaatle kılan kimse o geceyi ihya etmiş sayılır, dolayısıyla bunu yerine getiren de hadisin belirttiği "gece ihyasının sırrı"na erebilir. Kalplerin öldüğü günle Kıyamet gününün kastedilmesi muhtemeldir. Baz alimler "dünya hayatı" demişlerdir. Nitekim dünya sevgisi galebe çalan zengin ve diğer sağlıklı kimselerin ölü sayıldığını ifade eden nasslar mevcuttur. (En'âm 122)
Kütüb-i Sitte