Arama

Üç ayların faziletiyle ilgili hadisler

Müslümanlar için büyük ehemmiyet arz eden Üç aylar, Allah'ın (CC) müminlere bir armağanıdır. Tüm insanlığa hidayet vesilesi olan mübarek "Recep, Şaban, Ramazan" ayları, kulluğumuzu bizlere hatırlatır. Peygamber Efendimiz (SAV) bu aylara önem vermiş ve bu ayların faziletini Müslümanların idrak etmesini istemiştir. Peki, üç ayların faziletleri nelerdir?

🔸 Hz. Cabir (RA) anlatıyor:

"Nu'man İbnu Nevfel (bir gün) dedi ki: "Ey Allah'ın Resûlü! Farz namazlarımı kılsam, Ramazan orucumu tutsam, helali helal bilip haramı da haram tanısam ve bunlara hiçbir ilave (hayır ve ibadet)de bulunmasam cennete gider miyim?" Resûlullah (SAV):

"Evet!" buyurdular. Nu'man: "Vallahi (bu farzlara) hiçbir ilavede bulunmayacağım!" dedi."

(Müslim, İman 16)

🔸 İbnu Abbâs (RA) anlatıyor:

"Resulullah (SAV) Fetih gazvesini Ramazan ayında yaptı."

Buhârî, Megâzî: 47

On bir ayın sultanı olarak bildiğimiz mübarek Ramazan ayı, aynı zamanda önemli olayların gerçekleştiği bir aydır. Resulullah'ın (SAV) hayatında bilhassa Ramazan ayının müstesna bir yeri vardır.

Üç ayları idrak etmek

  • 10
  • 17

🔸 İbnu Abbâs (RA) anlatıyor:

"Resûlullah (SAV), Ensar'dan Ümmü Sinan adındaki bir kadına: "Bizimle haccetmekten seni ne alıkoydu?" diye sordu. Kadın: "Ebû fülânın (kocasını kasteder) sadece iki sulama devesi var. Biriyle o ve oğlu haca gitti. Öbürü (ile de ben kaldım) arâzimizi suluyor(um)" dedi. Bunun üzerine Resûlullah (SAV): "Öyleyse Ramazan'da (yapacağın) umre, (kaçırdığın) bir haccın veya benimle (yapmış olacağın) bir haccın kazasıdır. Ramazan gelince umre yap. Zîra Ramazan'daki bir umre hacca muâdil olur."

(Buhârî, Umre 4 - Müslim, Hacc 222 - Nesâî, Sıyâm 6)

  • 11
  • 17

🔸 Kays İbnu Sa'd (RA) anlatıyor:

"Resulullah (SAV) vefatından sonra O'nun sağlığında mevcut olan her şeyi gördüm, ancak biri hariç. Görmediğim bu şey de, Ramazan bayramında onun için yapılan taklisdir."

(Kütüb-i Sitte)

Taklis nedir?

Def çalıp nağme söylemek.

Üç aylar ne zaman?

  • 12
  • 17

🔸 Hz. Cabir (RA) anlatıyor:

"Her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennemden) âzâd edilen kimseler bulunur. Bu, (Ramazanın) her gecesinde olur."

(Kütüb-i Sitte - 17/158)

Ramazan ayı içerisinde müminlerin hep beraber sofraya oturdukları iftar vakitleri dini ve toplumsal açıdan eşi bulunmayan zaman dilimleridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN