Kur'an-ı Kerim ve hadislerde Yahudilerin özellikleri: Dillerini eğip büken Yahudiler
Kur'an-ı Kerim; Allah Teala'nın insanlığa hitabı, rahmete çağıran ilahi kitaptır. Kavimleri ve onların başlarına gelenleri kıssalar halinde anlatarak insanlara uyarıda bulunan Kur'an-ı Kerim'de Yahudiler hakkında da bilgilere yer verilir. Peki, Kur'an ve hadisler Yahudiler hakkında ne söylüyor? Yahudiler ile ilgili ayetler nelerdir? Yahudiler ile ilgili ayet ve hadisleri sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 02.01.2024
14:08
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024
13:48
Maide Suresi 69: "İman edenler ile Yahudiler, sabiler ve Hristiyanlardan Allah'a ve ahiret gününe (gerçekten) inanıp iyi amel işleyenler üzerine asla korku yoktur; onlar üzülecek de değillerdir."
Maide Suresi 69. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Maide Suresi 69. Ayet Tefsiri
İsrâiloğulları'ndan, Allah'tan başka tanrı edinmeme, ana-babaya hürmet etme, cana kıymama ve hırsızlık yapmama gibi konularda "mîsak" (kesin söz) alınmıştı (bk. Bakara 2/40, 83-84). İsrâiloğulları'nın, işlerine gelmeyen ve çıkarlarıyla çelişen hükümler getiren peygamberlerin pek çoğunu ya yalancılıkla itham ettiklerine veya onları öldürdüklerine Kur'ân-ı Kerîm'in birçok âyetinde değinilmiştir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Maide Suresi 78: "İsrailoğullarından kâfir olanlar, Davud ve Meryem oğlu İsa diliyle lânetlenmişlerdir. Bunun sebebi, söz dinlememeleri ve sınırı aşmalarıdır."
Maide Suresi 78. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Maide Suresi 78. Ayet Tefsiri
Dâvûd aleyhisselâm Allah'ın İsrâiloğulları'na gönderdiği peygamberlerden olup kendisine Zebûr adını taşıyan ilâhî kitap verilmiştir (bilgi için bk. Bakara 2/251; Sâd 38/17 vd.). Lânet, yüce Allah'ın kulunu hoşnutluğundan, rahmet ve inâyetinden yoksun kılmasının, ona gazap etmesinin en şiddetli ifadesidir (bu konuda bk. Bakara 2/159; Âl-i İmrân 3/87). Burada İsrâiloğulları'nın taşkınlık ve nankörlükte ileri gitmeleri sebebiyle ilâhî lânete uğramalarından söz edilmektedir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Maide Suresi 82: "İnsanlar içerisinde iman edenlere düşmanlık bakımından en şiddetli olarak Yahudiler ile, şirk koşanları bulacaksın. Onlar içinde iman edenlere sevgi bakımından en yakın olarak da «Biz Hristiyanlarız» diyenleri bulacaksın. Çünkü onların içinde keşişler ve rahipler vardır ve onlar büyüklük taslamazlar."
Maide Suresi 82. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Maide Suresi 82. Ayet Tefsiri
Bu âyetlerden ilk dördünün Habeş Necâşîsi Ashame ve çevresindeki insaf sahibi hıristiyanlar hakkında indiği rivayet edilir. Bu rivayetlere göre, hükümdar Mekke müşriklerinin zulüm ve baskısı karşısında Habeşistan'a göç etmek zorunda kalan müslümanları dinlemek üzere ileri gelen din bilginlerini ve rahipleri de çağırmıştı. Necâşî "Sizin kitabınızda Hz. Meryem'den söz ediliyor mu?" diye sorunca müslümanlar onun adıyla bir sûre bulunduğunu belirtip Kur'an'dan bazı bölümleri okudular. Okunanlar oradaki samimi inanç sahibi hıristiyanları duygulandırdı ve onları ağlattı.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Tevbe Suresi 30: "Yahudiler, Üzeyir Allah'ın oğludur, dediler. Hristiyanlar da, Mesih (İsa) Allah'ın oğludur dediler. Bu onların ağızlarıyla geveledikleri sözlerdir. (Sözlerini) daha önce kâfir olmuş kimselerin sözlerine benzetiyorlar. Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan bâtıla) döndürülüyorlar!"
Tevbe Suresi 30. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Tevbe Suresi 30. Ayet Tefsiri
Üzeyir adı Kur'an'da sadece bu âyette geçmektedir ve hakkında özel bir açıklama bulunmadığı için peygamber olup olmadığı tartışılmıştır. Bu ismin Arapça olduğunu ileri sürenler varsa da çoğunluğa göre İbrânîce asıllı olup Arapçalaşmıştır. İbrânîce'deki aslı Ezrâ'dır ve "yardım" (Tanrı'nın yardımı) anlamına gelmektedir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Nahl Suresi 118: "Sana anlattıklarımızı, daha önce, Yahudi olanlara da haram kılmıştık. Biz onlara zulmetmedik, fakat, onlar kendilerine haksızlık ediyorlardı."
Nahl Suresi 118. ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Nahl Suresi 118. Ayet Tefsiri
"Daha önce sana sözünü ettiğimiz şeyler" ifadesinin En'âm sûresinin 146. âyetine gönderme yaptığı anlaşılmakta , bu da Nahl sûresinin En'âm sûresinden sonra indiğini göstermektedir.
TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN