Yolculuk adabı hakkında hadis-i şerifler
İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden biri yolculuktur. İlim, ticaret gibi birçok sebebe bağlı olarak yapılan seyahatlerde Müslümanların dikkat edeceği en önemli husus Allah'ın rızası dahilinde hareket etmektir. Resulullah'ın (sav) hayatı bunun için en güzel örnektir. Peygamber Efendimiz her işinde olduğu gibi yolcuğunu da adap üzerine yapardı. Sizler için yolculuk adabı hakkında hadis-i şerifleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.11.2020
11:28
Güncelleme Tarihi: 04.06.2023
10:05
Câbir'den (ra) rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: Resûlullah (sav), yolculuk esnasında geride kalır, zayıf kimseleri (ya kendi veya başkasının) devesinin arkasına bindirir ve onlar için dua ederdi.
(Ebû Dâvûd, Cihâd, 94)
◼ Abdullah b. Sercis'ten (ra) rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: Resûlullah (sav) sefere çıktığında seferin zorluklarından ve kötü dönüşlerden, iyi hâllerden kötü hâllere düşmekten, mazlumun bedduasından ve dönüşte ailesini ve malını kötü hâlde görmekten Allah'a sığınırdı.
(Müslim, Hac, 426)
◼ Câbir'den (ra) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Biz (savaşa giderken) yokuş çıktığımızda tekbir getirir, indiğimizde de Allah'ı tesbih ederdik.
(Buhârî, Cihâd, 13)
Ebû Mûsâ el-Eş'arî'den (ra) anlatıyor: Biz, Peygamber (sav) ile bir seferdeydik. Tepelere çıktıkça "Lâ ilâhe illâllah, Allâhü ekber" diyerek tehlil ve tekbir getirirdik. Bir ara seslerimizin fazla yükselmesi üzerine Peygamber (sav): Ey insanlar, kendinizi zorlamayın; çünkü siz işitmeyen veya yanınızda bulunmayan birine dua etmiyorsunuz. Allah, daima sizinledir; her şeyi işitir ve size de yakındır, buyurdu.
(Buhârî, Cihâd, 131; Müslim, Zikir, 44)
Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav): Şu üç duanın kabul olunacağında şüphe yoktur: (Bunlar) mazlumun, yolcunun ve anne ile babanın evlâdına dualarıdır, buyurmuştur.
(Tirmizî, Birr, 7; Ebû Dâvûd, Vitir, 29)