Arama

Zikir hakkında ayetler

İnsanoğlu yaşantısı boyunca pek çok dert ile uğraşır. Dünyevi tüm sıkıntıların çözümü ise yüceler yücesi olan Hak Teala'yı anmakla hafifler, son bulur. Zikir, Allah Teala'yı anmak, kainatın biricik yaratıcısını yüceltmektir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'de bulunan zikretmek ile alakalı ayeti kerimeleri bir araya getirdik.

Zikir hakkında ayetler

"Ey iman edenler! Bir düşman birliği ile çatıştığınız vakit sebat ediniz ve Allah'ı çokça anınız ki zafer sizin olsun."

Enfâl Suresi 45. Ayet

Enfâl Suresi 45. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Enfâl Suresi 45. Ayet Tefsiri

◼ "Bedir'de Allah'ın olağan dışı yardımlarıyla zafer kazanılmıştı; çünkü bu ilk savaşta müslümanların yenilmesi, İslâm'ın da tarih sahnesinden silinmesi demekti. Müminlerin başarı ve zaferleri böyle mûcize yardımlarla sürüp gidemezdi. İlâhî kural ve kanunlara (âdetullah); yani başarının objektif, herkes için geçerli yol ve yöntemine göre hareket etmeleri gerekiyordu."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hadislerle evlilik ve aile hayatı

  • 10
  • 15
Zikir hakkında ayetler

"Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, bana nankörlük etmeyin!"

Bakara Suresi 152. Ayet

Bakara Suresi 152. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Bakara Suresi 152. Ayet Tefsiri

◼ "Allah'ı anmak (zikir) hem kalple hem dille hem de eylemle olur. Kalple zikir, insanın her türlü tutum ve davranışında Allah'ı hatırlamasıyla; dille zikir, Allah'ın isimlerini ve sıfatlarını, tesbih ve dua cümlelerini dilde tekrar etmekle; eylemle zikir ise Allah'ın iradesine uygun yaşamakla olur."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet

  • 11
  • 15
Zikir hakkında ayetler

"Rabbim, dedi, bana bir alâmet göster." Şöyle buyurdu: "Senin için alâmet insanlara üç gün ancak işaretle konuşmandır. Rabbini çok an, sabah akşam tesbih et."

Âl-i İmran Suresi 41. Ayet

Âl-i İmran Suresi 41. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Âl-i İmran Suresi 41. Ayet Tefsiri

◼ "Hz. Zekeriyyâ'nın sorusunu ifadenin zâhir mânasına göre anlamaya yani bilinen sebepler bulunmadan bu sonucun nasıl meydana geleceğini hayret ve merak içinde sormuş olabileceğine bir engel bulunmadığını, ancak peygamberlere yaraşmayacak yorumlara başvurmanın yanlış olduğunu belirtir."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kalbi temizleyen davranışlar

  • 12
  • 15
Zikir hakkında ayetler

"Allah kimin gönlünü İslâm'a açmışsa o, rabbinden gelen bir aydınlık içinde olmaz mı? Allah'ı anma konusunda kalpleri katılaşmış olanlara ise çok yazık! Onlar apaçık bir sapkınlık içindedirler."

Zümer Suresi 22. Ayet

Zümer Suresi 22. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Zümer Suresi 22. Ayet Tefsiri

◼ "Yağmur ve onun sayesinde yetişen bitki çeşitleriyle tabiatın canlanması, ardından bitkilerin kuruyup toza toprağa karışması örneğinden yola çıkılarak, ilâhî kudret ve iradenin evren üzerindeki mutlak hükümranlığına dikkat çekilmekte; daha sonra aynı güç ve iradenin, insanın mânevî gelişimindeki tesirine atıfta bulunulmaktadır. Yağmurla tabiatı canlandıran irade, hidayetiyle de insanın gönlünü İslâm'a açmakta; ona, ilâhî buyruklara teslim olan bir ruh yapısı kazandırmakta, bu suretle kendisinden gelen bir ışıkla aydınlanmasını sağlamaktadır."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Tevekkülün önemi

  • 13
  • 15
Zikir hakkında ayetler

"(Bu adam mı,) yoksa âhiret kaygısıyla ve rabbinin rahmetine nâil olma ümidiyle gece vakitlerinde secde ederek, ayakta durarak kendini ibadete veren kişi mi (daha iyi)?" De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!" Doğrusu ancak akıl iz'an sahipleri bunu anlar."

Zümer Suresi 9. Ayet

Zümer Suresi 9. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Zümer Suresi 9. Ayet Tefsiri

◼ "Buradaki "insan"la öncelikle Kur'an'ın muhatapları arasındaki inkârcı kişilerin kastedildiği âyetin devamından anlaşılmaktadır. Başka yerlerde de belirtildiği gibi (meselâ bk. Bakara 2/177) gerçek mümin hem sıkıntılı zamanlarında hem rahat zamanlarında hep Allah ile olur, O'na güvenip dayanır. Bu bağlılığını kötü günlerinde isyan etmeden sabırla, iyi günlerinde azmadan şükürle gösterir. Allah'tan gelen her şeyi, "Lutfun da hoş, kahrın da hoş" diyerek karşılar. 9. âyet, inancında döneklik yapan biriyle her durumda Allah'a iman ve bağlılığını sürdürenin aynı değerde olamayacağını ifade etmektedir."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Manevi temizliğin merkezi: Kalp

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN