Arama

1 resim 1 hikaye: Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi

Fausto Zonaro, 19. yüzyılın önemli ressamlarından biriydi. Kültür ve sanatın değer gördüğü İstanbul'a gelmesi hayatının dönüm noktasını oluşturdu. Resimlerinde Osmanlı toplumunun hüznünü, sevincini, törenlerini, bayramlarını, merasimlerini yansıttı. Sultan II. Abdülhamid'e sunduğu bir tablo ile saray ressamı unvanını aldı: Ertuğrul Süvari Alayı... Peki, bu tablonun hikayesi neydi? Gelin, Fausto Zonaro'nun başyapıtı üzerinden tarihi bir yolculuğa çıkalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔸 Ertuğrul Süvari Alayı tablosu, Osmanlı'nın kültür ve tarihini yansıtması bakımından çok önemlidir.

🔸 Kalabalık bir halkın, alayı izlemeye geldiği görülür. Buradan da devletin askeri gücü ve ihtişamının ne kadar yüksek olduğu anlaşılır.

🔸 Derin bir perspektif hâkim olduğu tabloda güncel bir yaşantı sahnelenir.

Ertuğrul Süvari Alayı tablosu, Zonaro'nun başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

🔸 1897'de tamamladığı "Saldırı" adlı resminin sultan tarafından beğenilmesi üzerine, sanatçıya Akaret-i Seniyye binalarından birini bağışladı. Ressam burayı hem ev hem de sergi salonu olarak kullandı.

🔸 20 yıl yaşadığı İstanbul'da 300'den fazla tablo yaptı, 8 sergi açtı.

(x) Tarihte iz bırakan 10 ressam

  • 10
  • 10

(x) Kayık üzerinde eğlence, Fausto Zonaro

🔸 Zonaro'nun resimleri, İstanbul'un ruhunu yansıtacak kadar renkli ve çeşitliydi. Haliç üzerinden yükselen minareler, Göksu'da piknik yapan aileler, Mekke'ye doğru yola çıkan Surre Alayları ile payitahtın eski ihtişamlı ve canlı günlerini yansıtır.

🔸 Fausto Zonaro aynı zamanda Sultan Abdülhamid'in portresini yapan tek ressamdır.

🔸 Hükümdarlığının son senesinde ressam bu isteğini bir mektupla dile getirmiş Sultan ikna olunca da Abdülhamid'in portresini yapan tek ressam olarak da tarihe geçti.

(x) Doğu'nun gizemine kapılan 5 ressam

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN