Arama

300 yıl saklanabilen Semerkant kağıdı

Semerkant, Türk diyarlarından kadim bir şehirdir. 8. yüzyılda başlayan dut ağacı kabuğundan kağıt üretme serüveni günümüzde bu güzide kentte devam eder. Diğer türlerine göre oldukça dayanıklı olan dut ağacı kabuğunu sizler için araştırdık. İşte 300 yıldan fazla saklanabilen Semerkant kağıdı…

KAĞIDA DÖNÜŞÜM AŞAMALARI

🔹 Semerkant kağıdının serüveni evvela dut ağacı dallarının ilkbahar aylarında kesilmesiyle başlar. Kesildikten sonra kurutulan dallar daha sonra depolanır.

🔹 Aradan belli bir zaman geçtikten sonra dut ağacından soyulan kabuklar, yumuşaması ve küçücük parçalara bölünmesi için büyük kazanlarda kaynatılır.

🔹 Dut ağacı parçaları ahşapla çerçevelenmiş eleklerle süzülür ve ham madde kurutulmaya bırakılır. Ardından ametist taşı ile cilalanarak hazır hale getirilir.

DOĞAL TEKNİKLER

🔹 Dut ağacı kabuğundan dönüşen kağıdın temel özelliğinin en önemli özelliği şüphesiz yalnızca doğal ham maddelerin kullanılmasıdır. Kağıdın üretiminde doğal maddelerin kullanılmasından ötürü Semerkant kağıdı kimyasal maddelerle ağırtmak mümkün değildir bundan dolayı rengi hafif sarıya çalar.

🔹 Semerkant kağıdının günümüzde kullanılan kağıtlara göre çok daha dayanıklı olduğunu ve uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz.

  • 10
  • 10

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN RAĞBET

🔹 Geçmişte yazı yazmak için kullanılan bu kağıdın günümüzde de bu işlevi kullanıldığını biliyoruz. Semerkant kağıdı yalnız hediyelik eşya yapımında değil, aynı zamanda eski el yazmalarının restorasyonunda da kullanılmaktadır.

🔹 Dut ağacının kabuğundan meydana gelen bu kağıt türü, Özbekistan'da bulunan el yazmaları enstitülerinin yanı sıra yurt dışından da siparişler almaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN