Arama

Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutanı olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçti. Peki, Mustafa Kemal Atatürk nerede doğdu? Mustafa Kemal Atatürk nerede ölmüştür? Mustafa Kemal Atatürk kaç yaşında öldü? Mustafa Kemal Atatürk okuduğu okullar... Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve hayatı... Büyük Önder Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 83'üncü yılında rahmetle anıyoruz.

  • 35
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk, 1934'te İran Şahı Rıza Pehlevi (sağda), Gülcemal Vapuru'nda görülüyor. Orgeneral Fahri Altay (arka solda), İstanbul Komutanı Korgeneral Ömer Halis Bıyıktay (solda).

◾ Büyük Önder, Lozan Antlaşması'na ilişkin, "Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eder bir vesikadır." değerlendirmesinde bulundu.

  • 36
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1922 yılında İzmit'te Askeri birlikleri teftiş ederken görülüyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı

◾ Kurtuluş Savaşı'nın ardından TBMM tarafından 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal Atatürk de Cumhurbaşkanı seçildi. 1938'de ölümüne dek arka arkaya 4 kez Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten Cumhurbaşkanı oldu.

  • 37
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1938'te Sabiha Gökçen (sağda) ile birlikte görülüyor.

◾ Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e 14 Haziran 1926'da İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimi engellendi. Suikast girişiminin elebaşları İzmir'de tutuklandı.

  • 38
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk'ün (sol 2), 1902'de Harp Okulu'ndan mezun olduğu gün kılıç kuşanması görülüyor.

◾ Büyük Önder, suikast girişimine ilişkin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Alçak girişimin benim şahsımdan ziyade mukaddes Cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüksek ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna şüphe yoktur. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

  • 39
  • 60
Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları

Atatürk, 1930 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'nde öğrencilerle görülüyor.

◾ Gazi Mustafa Kemal'e, 24 Kasım 1934'te 2587 sayılı Kanunla "Atatürk" soyadı verildi ve bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

◾ Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çıkmasına katkıda bulundu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN