Atatürk’ün görmediğiniz arşiv fotoğrafları
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutanı olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçti. Peki, Mustafa Kemal Atatürk nerede doğdu? Mustafa Kemal Atatürk nerede ölmüştür? Mustafa Kemal Atatürk kaç yaşında öldü? Mustafa Kemal Atatürk okuduğu okullar... Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları ve hayatı... Büyük Önder Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 83'üncü yılında rahmetle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 09.11.2019
18:16
Güncelleme Tarihi: 10.11.2021
11:45
Atatürk, 1934'te Muhafız Alayı'nı denetlerken görülüyor.
◾ Mustafa Kemal Atatürk, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'nın etkilerini hafifletmek ve ülkenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla 1933'te Beş Yıllık Sanayi Planı'nı başlattı. Aynı dönemde dış politikada da önemli adımlar atıldı. Milletler Cemiyeti'ne girilmesi, Balkan Antantı'nın imzalanması, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Sadabat Paktı gibi girişimler, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çıkmasına katkıda bulundu.
Atatürk, 1933 yılında Ankara Ahlatlıbel'de görülüyor.
◾ Atatürk, Hatay'ın anavatana katılması için yoğun diplomatik çaba sarf etti ve onun bu amacı, vefatının ardından 1939'da gerçekleşti.
Atatürk, 1937 yılında TBMM'nin açılış konuşmasını yaparken görülüyor.
◾ Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.
Atatürk, 1924 yılında Kütahya Dumlupınar'da görülüyor.
◾ Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.00'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.
Atatürk, 1933 yılındaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Mareşal Fevzi Çakmak ile birlikte görülüyor.
◾ Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı.
◾ Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi
◾ Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı.