Arama

Ayasofya Camii'nin çağları aşan hat levha ve kitabeleri

On beş asırdır ayakta duran fethin sembolü Ayasofya, manevi değeriyle yalnızca topraklarımızın değil insanlığın da en önemli hazinelerinden biridir. Bilhassa Fetih'ten sonra Osmanlı'nın katkılarıyla imar edilip geliştirilen bu ulu mabed, bünyesinde barındırdığı pek çok hat levhaları ve kitabeleriyle tarihin en gözde mimari eserleri arasında yer almaktadır. Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin Ayasofya için nakşettiği kubbedeki Nur Suresi'nden bir bölüm ile sekiz adet ismi ihtiva eden muhteşem levhalar, bugün dahi "dünyanın en büyük yazıları" olma özelliğini koruyor. Peki, hangi hattat Sultanlar Ayasofya'yı levhalarıyla süsledi? Ayasofya'daki bu muazzam hat tabloları, Cumhuriyet devrinde neden kaldırıldı? İşte tüm detaylarıyla Ayasofya Camii'nin çağları aşan hat levha ve kitabeleri...

  • 20
  • 20

◼ Ayasofya Camii, ana mekanda bulunan pek çok kıymetli hüsnü hat levhası bulunmaktaydı. Fakat camiinin müzeye çevrilmesinin ardından bu levhalar ya depoya kaldırılmış ya da tespit edilebilenleri Sultan Ahmed Camii'ne asılmıştı.

Ayasofya Camii'nden Sultan Ahmed Camii'ne getirilen eserlerden en meşhuru Hattat Hulisi Efendi'ye aitti. Bu levhada şu ibare yer alıyordu:

Okunuşu: Keşefe'd-düca bi cemalihi sallu aleyhi ve âlihi.

Anlamı: "Cemali ile karanlıkları aydınlattı; O'na ve ailesine selam eyleyin."

Kaynak: Ayasofya Camii Kitabeleri ve Levhaları Üzerine - Süleyman Berk, Türk Edebiyatı Dergisi, Ağustos 2020.

Ayasofya Külliyesi'nin Hat Levhaları ve Kitabeleri - Yasemin Sönmez

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN