Arama

Az bilinen İstanbul fotoğrafları ile Osmanlı

Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında fotoğraf yaygınlaşmaya başladı. Osmanlı sultanları bu sırada fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyorlardı. Peki, silüetini masmavi boğazıyla süsleyen İstanbul'un bir asır önce nasıl göründüğünü, burada fotoğrafçılığın nasıl geliştiğini biliyor musunuz? Sizler için, az bilinen İstanbul fotoğrafları ile Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında merak edilenleri derledik.

Fotoğrafın keşfi, tüm dünyada duyurulmasından iki ay sonra, Osmanlı Devleti'nin resmi yayını olan Takvim-i Vekayi gazetesinde haber olarak yer alır. 1841 yılına ait Ceride-i Havadis gazetesi ise Daguerre'in fotoğrafçılık üzerine yazmış olduğu kitabın Türkçeye çevrildiğinden söz eder.

O dönemde, Müslüman kadınların erkekler karşısında poz vermesi hoş karşılanmadığı için, bayan fotoğrafçıların bu işi üstlendiği görülmektedir. Çoğaltılma olasılığını ortadan kaldırmak için, çekilmiş fotoğrafların cam negatifleri göz önüne alınarak, müşteriye güvence verildiği de vakidir.

  • 10
  • 26

Osmanlı'da fotoğrafçılıkla ilk ilgilenen Müslümanlar asker kökenlidirler. 1783 yılında açılan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun gibi okullarda 1860'lı yıllarda resim derslerine ilave olarak verilmeye başlanan fotoğraf dersleri sayesinde pek çok fotoğrafçı yetişmiştir.

  • 11
  • 26

Bunlar arasında Servili Ahmet Emin, Üsküdarlı Ali Sami, Zekai Bey, Fahreddin Türkkan gibi isimleri sayabiliriz.

  • 12
  • 26

Servet-i Fünun dergisinin 1895 yılında yayımlanan pek çok sayısında, amatör fotoğrafçıların çalışmalarına yer verilmesi önemlidir. Ayrıca dergide "Fotoğraf Söyleşisi" başlığıyla bir köşe ayrılmış, burada amatörlerin mektuplarına ve sorularına yanıt verilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN