Arama

Bilinmesi gereken 10 temel arkeolojik yapı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de, insanlık tarihinin bilinen ilk tapınakları yer alır. Peki, 10 bin yıl önce henüz yerleşik hayata geçmemiş olan avcı toplumlar böylesi görkemli tapınakları nasıl yaptı? Sizler için gezegenimizdeki en eski ve en önemli arkeolojik yapıları derledik.

  • 15
  • 20
GGANTİJA
GGANTİJA

Ggantija, tapınakları, Malta'daki Megalit Tapınaklar'ın ilk yapılanıdır. Tapınakları yapanlar, iki Ġgantija tapınağını Neolitik Çağ'da tamamladılar. Yaklaşık 5500 yıllık olan kompleks, dünyanın en eski dini yapılarından biridir.

5.500 yıl önce yerli halkın bu kadar ağır ve büyük taşları nasıl hareket ettirdiğine dair fikirler var elbette. Bu fikirlerden en yaygın olanı, büyük taşların altlarına küçük ve yuvarlak taşlar koyulması ve kaydırılması yönünde. Bu dairesel taşları da müzede görebilirsiniz. Kazı alanındaki bulgular, ölü gömme törenleri ve dini ayinlerin varlığını kanıtlıyor.

  • 16
  • 20
"METALİK TAPINAK"
METALİK TAPINAK

Bazı iskeletler el sürülmemiş ve bozulmamış halde bulunurken, daha sonraları tapınak dönemlerinde, bazı iskeletlerin kafataslarının ve uzun kemiklerinin bedenden ayrılmış olarak özel bölümlere gömüldüğü görülüyor.

Bu durum, yaşayan kişilerin ölmüş olan akrabaları için ölümlerinden bir süre sonra ikinci bir gömü töreni düzenlediğini ve bu değişiklikleri yaptığı izlenimini oluşturuyor.

  • 17
  • 20
NEWGRANDE
NEWGRANDE

Newgrange, İrlanda'nın Meath Kntluğu'ndaki Boyne Nehri'nin kuzey tarafındaki Drogheda'nın sekiz kilometre batısında yer alan tarih öncesi bir anıttır.

Site, iç taş geçişli ve odalı geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Bu odalarda insan kemikleri ve olası mezar kalıntıları ya da adak sunuları bulundu. Höyük aynı zamanda bir taş daire ile çevrelenmiştir.

  • 18
  • 20
MISIR PİRAMİTLERİNDEN DAHA YAŞLI
MISIR PİRAMİTLERİNDEN DAHA YAŞLI

Sitenin hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir tahmin yoktur, ancak dini amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir. M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Stonehenge ve Mısır piramitlerinden daha yaşlıdır.

  • 19
  • 20
UR ZİGGURAT
UR ZİGGURAT

Akkadça "zaqā" - "yükselmiş yere kurmak" sözcüğünden türeyen "ziggurat" terimi, Mezopotamya'ya özgü, kule formunda bir tapınak mimarisini ifade eder. Ve bu formun en görkemli örneği Büyük Ur Zigguratı'dır.

Bilinen 32 ziggurat vardır. Bunlardan 4'ü İran'da, gerisi Irak'tadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN