Bir doğa senfonisi: Kuş dili
Doğu Karadeniz'de halk arasında "kuş dili" olarak ifade edilen ıslık dili, 2017 yılında UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edildi ve böylece ölü diller arasına girmesi engellendi. Karadeniz köylerindeki derin vadilerde haberleşmeyi sağlayabilmek için ortaya çıkan kuş diline dair en dikkat çekici bilgileri siz Fikriyat okurları için derledik.
Giriş Tarihi: 05.01.2020
10:45
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024
09:33
Kuş diline dair ilginç nüanslar
Dili kullanabilmek için önce ıslık çalmasını bilmek gerekiyor. Yörenin yerlileri, yabancı birinin dili öğrenmesi için bir yıl gerektiğini kanaatinde. Yerliler bu dili çocukluklarında öğreniyor hatta öyle ki çocuklar arkadaşlarını oyun oynamaya bile bu dille çağırıyor.
Tıpkı konuşma tarzı gibi kuş dili de kişiye göre farklılık gösteriyor. Ses tonu farklı olan insanın ıslık tonu da farklı oluyor.
Kur’an-ı Kerim’de kuş dili
Kur'an-ı Kerim'de kuşların geçtiği veya sembollerle kuşlara işaret eden pek çok ayet vardır. Neml Suresi, 16. ayette, " Süleyman Dâvûd'un yerine geçti. Dedi ki: "Ey insanlar! Bize kuş dili öğretildi ve bize her şeyden gerektiği kadar verildi. Doğrusu bu apaçık bir lutuftur." Süleyman peygamber, kuşların dilini bilen kişi olarak bildirilir.
Ardından gelen ayetlerde ise "Süleyman, kuşlara göz atıp yokladı ve şöyle dedi: "Hüdhüd'ü niçin göremiyorum? Yoksa kayıplara mı karıştı?", "Derken Hüdhüd çok beklemedi, çıkageldi ve (Süleyman'a) şöyle dedi: "Senin bilmediğin bir şey öğrendim. Sebe'den sana sağlam bir haber getirdim." şeklinde buyrulmuştur. Bu kıssaya göre, Süleyman Peygamber kuşlarla, özellikle Hüthüt kuşuyla konuşur. Kur'an-ı Kerim'de geçen bugünkü konuşulan kuş dilinden farklı olsa da, görüyoruz ki kuş dili ve kuşlarla konuşmak insanlığın kadim sırlarından biridir.