Arama

Cervantes İnebahtı'da kolunu nasıl kaybetti?

Cervantes'in yel değirmenleriyle savaşan şövalyesi Don Kişot romanı, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de de pek çok kişi tarafından okundu. O kadar ki etkilerini günlük hayatımızda kullandığımız deyimlerde bile kendini gösterdi. Peki, Cervantes'in Osmanlılara kılıç sallamak için İnebahtı Savaşı'na katıldığını biliyor muydunuz?

  • 9
  • 10
İNSANLARIN HAFIZASINDA UNUTULMAYACAK ANEKTODLAR BIRAKTI
İNSANLARIN HAFIZASINDA UNUTULMAYACAK ANEKTODLAR BIRAKTI

Cervantes, Don Kişot'tan fazla para kazanamadı ama eserini Lemos Kontu'na ithaf etmişti. Lemos Kontu, bu yüzden yazarı himayesine aldı ve Cervantes böylece geçim sıkıntısından bir nebze kurtulup kendini tamamen yazarlığa verdi.

Cervantes'in kitabı insanların hafızasında unutulmayacak anekdotlar bıraktı. Don Kişot oldukça eğlendirici bir romandı. İspanya Kralı III. Felibe, kendinden geçmiş bir şekilde kitap okuyan birini gördüğünde "Ya kendini kaybetmiş veya Don Kişot okuyor" demişti.

  • 10
  • 10
ÇAĞININ BİR ELEŞTİRİSİ
ÇAĞININ BİR ELEŞTİRİSİ

Romanın kahramanı La Manşalı Don Kişot şövalye romanları okumaktan beyni sulanmış bir kahramandı. Cervantes İspanya'nın hem en parlak dönemine hem de ülkenin çökmeye başlamasına şahit olmuştu. Yazar bu yüzden Don Kişot'ta ülkesindeki değişimleri yansıtır. Ortaçağ Avrupa'sının şövalyelik ruhu damgasını vurmuştu ama 16. yüzyılın sonlarında kahraman şövalyelerin artık izi kalmamıştı. Cervantes, romanında İspanya'daki düzeni tenkit eder.

Cervantes'in hayatında oldukça etkili olan İnebahtı Muharebesi ve esaret yıllarının izlerinin izlerine başta Don Kişot olmak üzere eserinde sıkça rastlanır. Cervantes, Don Kişot'ta "İnebahtı'da ölen Hristiyanlar, sağ kalan ve galip gelenlerden daha mutluydular" der. Osmanlı sarayında geçen hadiseleri anlattığı "la Gran Sultana" yani Yüce Sultan isimli tiyatro eserini de zaten esaret yıllarında yazmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN