Arama

Doğu'nun gizemine kapılan ressamlar

Batılı ressamlar, Alman ressam Gustav Bauernfeind'ın "medeniyetin neredeyse hiç dokunmadığı bir yer" olarak tanımladığı Şam gibi, Batı medeniyeti tarafından görülmemiş şehirleri görmek için Doğu'ya seyahatler gerçekleştirdiler.

İstanbul ise Batılı ressamların, 19.yüzyılda en çok ilgisini çeken kentler arasında başta gelir. Bu şehir Doğu'ya yapılan yolculukların başlangıç ya da bitiş noktasını oluşturması bakımından ve parklarla, bahçelerle süslü Avrupa şehirlerinden farklı olarak başlı başına bir bahçe-şehir olarak geçmiş zamanlarda aldığı görüntüyü en iyi tariflerden biri, Batılı bir yazarın kaleminden çıkar: "Bahçeler öylesine çok ve büyüktür ki, şehre dağılan ağaçlardan çok, yalnızca bir bölümü temizlenen ormana yerleştirilmiş bir şehir izlenimi veriyor."

Kimi zaman sultanların daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü Doğu'ya gelen ressamlar, şehirlerin müthiş dokusundan etkilendi. Doğu'yla ilgili birbirinden özel eserler ortaya çıkaran buoryantalist ressamları sizler için derledik.

  • 15
  • 15
JOSEPH WARNIA-ZARZECKI
JOSEPH WARNIA-ZARZECKI

1850 yılında Nantes kentinde dünyaya geldi. Varşova Güzel Sanatlar Akademisi'nde ve Münih Akademisi'nde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarından sonra daha on yıl boyunca Bavyera'da kaldı; birçok kenti dolaşarak o dönem Alman ustaların yöntemleri ve eserlerin tanıma fırsatı buldu.

1883 yılında İstanbul'a gitti. Aynı yıl açılan Sanayi-i Nefise Mektebinde hoca olarak görevlendirildi. Bu kurumun ilk karakalem resmi hocası oldu. Ressamın bundan sonraki dönemine ait pek bir bilgi yoktur ve ölüm tarihi bilinmez.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN