Arama

Ecdadımızın hayır niyetini barındıran Gaznevi Vakfiyesi

Gazze'de yeşeren Türk sanatı, kendisinden sonra gelişen Büyük Selçuklu ve Hindistan Türk-İslam sanatlarına ilham kaynağı oldu. Yakın zamanlara kadar hayatı hakkında hiçbir bilgi bulunmayan Mahmut Gaznevi, "şair, kat'ı sanatkârı, minyatürcü ve müzehhib" sıfatları ile dikkat çeken önemli bir meçhul hazineydi. Yeni bulunan arşiv belgeleri sayesinde kendisi artık biliniyor.

  • 14
  • 16

Benden sonra ancak bu tevliyet işi evladıma, onun evladına, onun evladına… ait olsun. Benden sonra artan gelirlerden günlük on akçe Kur'an-ı Kerim talimi için ayrılsın. Tayin olunan miktar kifayet ettiği sözü ruhum için yeni yeni hayır ve hasenat yapılıp fazla paralar onlara harcasın.

  • 15
  • 16

Günlük iki akçe karşılığı nezaret vazifesi olsun ve bu vazifeye Şeyhülislam'ın görevlendirebileceği biri baksın. Bu zat vakıf mütevellisinin hesaplarını görüp şart koşulan işlerin yerine getirilip getirilmediğini teftiş etsin. Vakfiyede şart koşulan şeylerin icrası işini bu mektepte okuyan çocukların babaları ile mahalle halkının tamamı vakfa hasbi olarak nezaret etsinler.

  • 16
  • 16

Mektebe vakfeylediğim kitapları hayatta oldukça kendim kullanacağım. Ben öldükten sonra ise bu kitaplar bu mektepte kalsın ve burada kullanılsın. Fakat başka yerlere götürülmesin ve mektepten de çıkarılmasın. Asıl halifeden başka halife tayin olan üç çocuktan en başarılısı mütevelli ve hocanın takdiri ile hafız-ı kütüb olsun ve bu çocuğa yevmiye günlük bir akçe verilsin. 25 Eylül 1684.

(Türk Edebiyatı dergisi)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN