Eli resim kalbi şiir olan ressam şairler
Bedri Rahmi, İlhan Berk, Cemal Süreya başta olmak üzere şair yönüyle tanıdığımız edebiyatçılarımızın, resim sanatında da eserler verdiğini biliyor muydunuz? Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun vefat yıl dönümünde, eli resim kalbi şair olan edebiyatçılarımızı derledik.
Giriş Tarihi: 21.09.2019
11:59
Güncelleme Tarihi: 26.05.2021
21:11
NAZIM HİKMET (1902 – 1963)
Nazım Hikmet, Türk şiirine yenilik olarak lirik toplumcu gerçekçiliği, somut güzellikleriyle gerçek doğayı, romantizmi ve serbest vezinle şiir biçiminde özgürleşmeyi getirdi.
Piraye, Çankırı Cezaevi, 1940
Resim sanatına olan eğilimi, annesi Celile Hanım'ın da ressam olmasından kaynaklanıyordı. Büyük çoğunluğu portre resimlerden oluşan çalışmaları, küçük çizimleri, notları, elde yaptığı ceviz kutular, yüzük kalemliler gözden geçirildiğinde, bunların yaratıcı bir imgelem ve gözlem yeteneğinden kaynaklandığı görülür.
TEVFİK FİKRET (1867 – 1915)
Tevfik Fikret, Sis, Tarih-i Kadim, Rubab-ı Şikeste, Han-ı Yağma, Promote gibi hem güncel hem klasik olarak okunabilecek şiirlerin sahibidir. Aynı zamanda güzel sanatlara ilgi duyan bir ressamdır. 48 yıllık ömründe yağlı boya, karakalem olmak üzere yaptığı tablolarının bazılarında babasını, eşini ve oğlu Haluk'u ve kendisini tasvir etti. Bu resimlerin bir kısmı bugün Aşiyan Müzesi'ndedir.