En geniş sanatsal faaliyet: Bienal
En geniş sanatsal faaliyetlerden biri olan bienaller, 19. asırdan günümüze kadar varlıklarını sürdürmekte. Çağdaş sanatların sergilendiği uluslararası bienaller arasında İstanbul Bienali de oldukça önem arz ediyor. Kentler, bienaller aracılığıyla kültürel kodlarını görkemli bir biçimde dünyaya sunuyor. Peki, bienal nedir? Bienal 2019'da hangi sergi çok rağbet görmüştür?
Giriş Tarihi: 04.07.2020
17:08
Güncelleme Tarihi: 04.07.2020
18:37
Her bienal taşıdığı yerel karakterin yanında, bir önceki organizasyondan farklı temasıyla özgünlüğünü korumayı hedefler. Bienallerde birçok kavram farklı renk, anlayış, ve anlamsal zenginlik sanatçıların gözünden sanatseverlerle paylaşılır. Pek çok bienalin amaçları ortaya atıldığında, değişim, farklılık ve kültürel iletişim unsurları göze çarpar.
BİENALLERİN BAŞ AKTÖRLERİ KÜRATÖRLER
Uluslararası organizasyon niteliği taşıyan bienaller, iki yılda bir düzenlenir. Bu süreci kapsayan zaman diliminde sıkı bir hazırlık aşaması gerçekleşir. Süreci yöneten kişi "küratör" olarak adlandırılır. Küratörlerin görevleri arasında fark yaratan genç sanatçıların eserlerini seçme, sergilerin açılacağı mekanları ve bienalin temasını belirleme yer alır. Süreci tam anlamıyla omuzlayan küratörler, belirlenen temaları duyurmak için de ayrıca bir metin hazırlar.
Görsel ve işitsel sanatların yoğun olarak kullanıldığı bu tarz organizasyonlar, genç sanatçıların da kendilerini göstermeleri açısından çok elverişlidir. Çünkü bienaller hem genç sanatçıların, hem de tecrübeli ve ünlü birçok sanatçının bir arada bulunduğu sergilerden oluşur.
TÜRKİYE'DEKİ BİENAL ETKİNLİKLERİ
Türkiye'de bienal ortamına geçiş Ankara Uluslararası Asya-Avrupa Sanat Bienalleri ile 1986 – 1992 tarihleri arasında başladı. Türkiye'de bienal etkinliği düzenleme girişimi ilk olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.
Etkinlik için aralarında sanatçıların, Bakanlık ve Güzel Sanatlar Müdürlüğü görevlilerinin de bulunduğu bir danışma kurulu oluşturuldu. Bu kurul çağrılacak sanatçıların seçimi konusunda diğer ülkelerin Kültür Bakanlıkları ile iletişim kurarak eser ve sanatçıların belirlenmesinde öncülük yaptı. Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde yapılan bu bienaller, daha sonraları Türkiye'nin ikinci bienal etkinliği olan İstanbul Bienallerine de temel teşkil etti.
İlki 1987 yılında düzenlenen İstanbul Bienali, konunun uzmanlarınca dünyanın organizasyon açısından en büyük ilk on beş bienali arasında gösterilmektedir. İstanbul Bienali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenir. Türkiye sınırları içerisinde düzenlenen en geniş çaplı sergi olma özelliğini taşıyan İstanbul Bienali, birçok sanatçının uluslararası sergilere davet edilmesinde ve uluslararası arenada tanınmasında etkin bir rol oynamaktadır. Sanatçılar için oynadığı bu rolün dışında etkinlik boyunca düzenlenen panel, atölye çalışmaları ve konferanslar sayesinde de eğitici bir rol üstlenir.