GAP Turu rota tavsiyeleri
Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.09.2022
10:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2022
15:08
Ulu Camii
🔸Ulu Camii, Hz. Ömer döneminde 639 yılında yaptırılır. Şehrin merkezindeki en büyük mabed olarak bilinen Martoma Kilisesinin bulunduğu yere inşa edilir. İslam'ın 5. Harem-i Şerifi olarak bilinir.
🔸Camiye, Diyarbakır'da hüküm sürmüş devletlerin hepsi büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı padişahlarından birçoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülür.
🔸Caminin avlusunda, sibernetiğin babası olarak görülen ünlü bilgin El Cezeri'nin Güneş Saati bulunur. Diyarbakır'ın simge yapılarından biri olan cami, süslemeli sütunları, Diyarbakır'a özgü taş yapısıyla görülmeye değerdir.
📍 Ulu Camii nerede? Diyarbakır'ın merkezinde Kebir Mahalesinde, Sur içi olarak bilinen yerde bulunur. Havalimanı, şehir merkezine 6 km uzaklıkta yer alır. Buradan taksi, minibüs ve otobüsler ile Diyarbakır'ın her yerine ulaşmak mümkündür.
Hz. Süleyman Camii ve 27 Sahabe Türbeleri
🔸 Rivayete göre Hz. Ömer zamanında gerçekleştirilen Diyarbakır'ın fethi, bu caminin bulunduğu bölgeden başlar. Bu yapının, kutlu zafere katılıp şehit düşen sahabilerin defnedildikleri yer üzerine inşa edildiği düşünülür.
🔸 Caminin yanında fetih sırasında şehid düşen 27 sahabenin türbesi yer alır.
📍 Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Hz. Süleyman Caddesinde yer alan cami Diyarbakır'ın en önemli manevi mekânları arasında yer alır.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
🔸Müze, bölgede gerçekleştirilen kazılar ve satın alma, müsadere gibi yollarla kazanılan; Prehistorik Çağdan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserler ve ayrıca Amida baskılı Artuklu dönemi sikkeleri ile etnografik eserlerden oluşur.
🔸29270 adet envanterlik eserin kayıtlı olduğu müze, zengin bir koleksiyona sahiptir. Müze hergün ziyaret edilebilir. Açılış Saati 08:30, kapanış saati ise 19:30'dur. Müzekart geçerlidir. Müzekartı olmayanların 20 ₺ ödemeleri gerekir.
Müze binası ve bahçesi dolaşmak ve fotoğraf çekilmek için oldukça uygun bir mekân. Bahçenin belirli noktalarından Diyarbakır surlarını ve eşsiz manzarasını görebilirsiniz.
Diyarbakır Surları
🔸Surlar, Çin Seddi'nden sonra dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarı olarak bilinir. Yapı, 4 ana kapı ile dünyaya bağlanır. Bunlar Harput ya da Dağ Kapı, Mardin Kapısı, Dicle Kapısı ve Rum Kapısı olarak anılır.
📌Diyarbakır il merkezine geldiğinizde surların şehrin etrafını saran yapısını her yerden görebilirsiniz. Surlar, adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıdığından dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.
Sülüklü Han
🔸 Gezmekten yorulduğunuz anlarda soluklanmak için Diyarbakır'ın kendine özgü kara taşlarından yapılan bu güzel mekana gelebilirsiniz. 1680 yılında inşa edilen hanın tarihi atmosferinde oturup Karadut suyu ve Menengiç kahvesini deneyimleyebilirsiniz.
📍Sur ilçesinde bulunan hana, toplu taşıma araçlarıyla veya yürüme kolaylıkla ulaşmak mümkün.