GAP Turu rota tavsiyeleri
Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.09.2022
10:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2022
15:08
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
🔸Müze, bölgede gerçekleştirilen kazılar ve satın alma, müsadere gibi yollarla kazanılan; Prehistorik Çağdan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserler ve ayrıca Amida baskılı Artuklu dönemi sikkeleri ile etnografik eserlerden oluşur.
🔸29270 adet envanterlik eserin kayıtlı olduğu müze, zengin bir koleksiyona sahiptir. Müze hergün ziyaret edilebilir. Açılış Saati 08:30, kapanış saati ise 19:30'dur. Müzekart geçerlidir. Müzekartı olmayanların 20 ₺ ödemeleri gerekir.
Müze binası ve bahçesi dolaşmak ve fotoğraf çekilmek için oldukça uygun bir mekân. Bahçenin belirli noktalarından Diyarbakır surlarını ve eşsiz manzarasını görebilirsiniz.
Diyarbakır Surları
🔸Surlar, Çin Seddi'nden sonra dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarı olarak bilinir. Yapı, 4 ana kapı ile dünyaya bağlanır. Bunlar Harput ya da Dağ Kapı, Mardin Kapısı, Dicle Kapısı ve Rum Kapısı olarak anılır.
📌Diyarbakır il merkezine geldiğinizde surların şehrin etrafını saran yapısını her yerden görebilirsiniz. Surlar, adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıdığından dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.
Sülüklü Han
🔸 Gezmekten yorulduğunuz anlarda soluklanmak için Diyarbakır'ın kendine özgü kara taşlarından yapılan bu güzel mekana gelebilirsiniz. 1680 yılında inşa edilen hanın tarihi atmosferinde oturup Karadut suyu ve Menengiç kahvesini deneyimleyebilirsiniz.
📍Sur ilçesinde bulunan hana, toplu taşıma araçlarıyla veya yürüme kolaylıkla ulaşmak mümkün.
On Gözlü Köprü
🔸Diğer adı Dicle Köprüsü olan yapı,178 metre uzunluğunda, 5,60 metre genişliğindedir. 1065-1067 yılları arasında Mervaniler tarafından inşa edilir. Korkulukları ise kesme taştan yapılır. Mimarisiyle dikkat çeken köprünün çevresinde ailece oturabileceğiniz çay bahçeleri bulunur.
📍 On Gözlü Köprü nerede?
Diyarbakır merkezinin güneyinde, Mardin Kapı'ya 3 kilometrelik uzaklıkta yer alır. Şahsi aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz köprü, Diyarbakır - Mardin Yolu üzerinde bulunur.
Adıyaman - Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi
Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi
🔸Şeyh Hüseyin'in müşahedesiyle Hz. Üzeyir (AS) makamı tespit edilir ve buraya türbe yapılır.
Üzeyir (AS)'ın hikayesi Bakara suresinde 259. ayette açıkça anlatılır.
"Yahut altı üstüne gelmiş (ıpıssız duran) bir şehre uğrayan kimseyi görmedin mi? O, "Allah, burayı ölümünden sonra nasıl diriltecek (acaba)?" demişti. Bunun üzerine, Allah onu öldürüp yüzyıl ölü bıraktı, sonra diriltti ve ona sordu: "Ne kadar (ölü) kaldın?" O, "Bir gün veya bir günden daha az kaldım" diye cevap verdi.
Allah, şöyle dedi: "Hayır, yüz sene kaldın. Böyle iken yiyeceğine ve içeceğine bak, henüz bozulmamış. Bir de eşeğine bak! (Böyle yapmamız) seni insanlara ibret belgesi kılmamız içindir. (Eşeğin) kemikler(in)e de bak, nasıl onları bir araya getiriyor, sonra onlara nasıl et giydiriyoruz?" Kendisine bütün bunlar apaçık belli olunca, şöyle dedi: "Şimdi, biliyorum ki; şüphesiz Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter."
(Bakara Suresi, 259. ayet)
Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi nerede?
📍Bu önemli zatın türbesi Kâhta'dan Gerger'e giderken Nemrut Dağı yol ayrımını geçtikten hemen sonra yolun sağ tarafında bulunur. Adıyaman'a 77 km, Gerger ilçesine 35 km uzaklıktaki yer alan türbenin bulunduğu yerde bir cami vardır.