GAP Turu rota tavsiyeleri
Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.09.2022
10:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2022
15:08
On Gözlü Köprü
🔸Diğer adı Dicle Köprüsü olan yapı,178 metre uzunluğunda, 5,60 metre genişliğindedir. 1065-1067 yılları arasında Mervaniler tarafından inşa edilir. Korkulukları ise kesme taştan yapılır. Mimarisiyle dikkat çeken köprünün çevresinde ailece oturabileceğiniz çay bahçeleri bulunur.
📍 On Gözlü Köprü nerede?
Diyarbakır merkezinin güneyinde, Mardin Kapı'ya 3 kilometrelik uzaklıkta yer alır. Şahsi aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz köprü, Diyarbakır - Mardin Yolu üzerinde bulunur.
Adıyaman - Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi
Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi
🔸Şeyh Hüseyin'in müşahedesiyle Hz. Üzeyir (AS) makamı tespit edilir ve buraya türbe yapılır.
Üzeyir (AS)'ın hikayesi Bakara suresinde 259. ayette açıkça anlatılır.
"Yahut altı üstüne gelmiş (ıpıssız duran) bir şehre uğrayan kimseyi görmedin mi? O, "Allah, burayı ölümünden sonra nasıl diriltecek (acaba)?" demişti. Bunun üzerine, Allah onu öldürüp yüzyıl ölü bıraktı, sonra diriltti ve ona sordu: "Ne kadar (ölü) kaldın?" O, "Bir gün veya bir günden daha az kaldım" diye cevap verdi.
Allah, şöyle dedi: "Hayır, yüz sene kaldın. Böyle iken yiyeceğine ve içeceğine bak, henüz bozulmamış. Bir de eşeğine bak! (Böyle yapmamız) seni insanlara ibret belgesi kılmamız içindir. (Eşeğin) kemikler(in)e de bak, nasıl onları bir araya getiriyor, sonra onlara nasıl et giydiriyoruz?" Kendisine bütün bunlar apaçık belli olunca, şöyle dedi: "Şimdi, biliyorum ki; şüphesiz Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter."
(Bakara Suresi, 259. ayet)
Hz. Üzeyir Peygamber Türbesi nerede?
📍Bu önemli zatın türbesi Kâhta'dan Gerger'e giderken Nemrut Dağı yol ayrımını geçtikten hemen sonra yolun sağ tarafında bulunur. Adıyaman'a 77 km, Gerger ilçesine 35 km uzaklıktaki yer alan türbenin bulunduğu yerde bir cami vardır.
Nemrut Dağı Milli Parkı
🔸Nemrut, UNESCO Dünya Miras Mirası listesinde yer alır. Kommagene Kralı I. Antiochos, M.Ö. 62'de atalarına minnettarlığını göstermek için mezar ve anıtsal heykeller yaptırır. Eserler, Helenistik dönemin en görkemli kalıntıları arasında yer alır. Kralın, kendisine ait mezarını da Nemrut Dağı'na yaptığı bilinir.
🔸Nemrut'tun gün doğumu ve gün batımlarında eşsiz bir görsel şölen oluşur. Dünyanın her yerinden insan bu harika manzaraya tanık olmak için gelir. Ancak buranın günün her saatinde çok güzel olduğu da aşikardır. Giriş ücreti 7 TL, indirimli giriş ücreti ise 3.50 TL'dir. Ancak Örenyeri'ne de girecekseniz giriş ücreti 50 TL olarak uygulanır.
📍Nemrut Dağı 'na nasıl gidilir?
Nemrut'a, Kâhta ilçesine ulaştıktan sonra günübirlik tur düzenleyen dolmuşlarla gidebilirsiniz. Eğer aracınıza güveniyorsanız kişisel otomobilinizle da seyahat edebilirsiniz. Ancak yolun çok virajlı ve tırmanış arz eden bir şeklinin olduğunu göz önünde bulundurmanızı, yorgunsanız ve hava rüzgârlıysa aşırı derecede dikkatli olmanızı öneririz. Kâhta'dan Nemrut Dağı'na yaklaşık 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Aracınızı otoparka çektikten sonra yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşle zirveye varabilirsiniz. Havası ve manzarası çok güzel olduğu ve yürüyüş yolu boyunca dinlenebileceğiniz banklar bulunduğu için yorulmadan gezebilirsiniz.
Gaziantep - Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi
Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi
🔸Müze, Antep'in tarihini öğrenmek ve önemini anlamak için önemlidir. Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'da verilen mücadele, görsel tasarımlar, belgeler ve dönemin eşyalarıyla anlatılır.
🔸Yabancı Belgeler galerisinde bulunan el ele tutuşmuş ve kollarında beyaz numaralı bez parçası olan kol enstelasyonu çalışması, halkın verdiği dayanışma ve mücadeleyi anlatmak açısından oldukça etkileyicidir. Antep'i gezmeden önce tarihini öğrenmek isteyenlerin ilk durağı burasıdır.
📌Müzeyi ister bireysel, ister uzman tarihçi eşliğinde gezebilirsiniz. Bireysel gezi saatleri 8:30- 17:00 arasında iken, rehber ile gezi 09:00- 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. Uzman eşliğinde yapılacak gezinin süresi ortalama 45 dakikadır. Müzeye giriş ücreti tam bilet için 10 TL, Gaziantepkart'a özel indirimli bilet 8 TL'dir. Öğrenci ve öğretmenler müzeyi ücretsiz gezebilir.
📍 Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi nerede? Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan müze Gaziantep Kalesine yürüme mesafesindedir. Gaziantep Tramvayı'nda 15 Temmuz Demokrasi Meydanı durağında indiğinizde yolun karşısında kalacaktır.
Gaziantep Kalesi ve Tarihi Antep Evleri
Gaziantep Kalesi
🔸 Gaziantep Kalesi, şehrin tam merkezinde küçük bir tepede yer alır. Kaleye çıkılan geçit boyunca Kurtuluş Savaşı'nda mücadele eden kahramanları anlatan kabartma ve heykeller bulunur. Kaleye çıktığınızda sizi Gaziantep'in eşsiz manzarası karşılar.
Kaleye giriş 10 TL olmakla birlikte öğrenciler ücretsiz ziyaret edebilir.
Tarihi Antep Evleri
🔸 Kalın ve yüksek duvarların arkasında avluları ve avlunun ortasında süs havuzu bulunan taş konaklar, Bey Mahallesi'nde bulunur. Sokaklarında gezerken adeta tarihi bir yolculuğa çıkacağınız bu sokaklar, gezmeye değer nitelik taşır.