GAP Turu rota tavsiyeleri
Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.09.2022
10:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2022
15:08
Ömeriye Camii
🔸Gaziantep'in Düğmeci Mahallesi'nde bulunan Ömeriye Camii, Antep'in en eski camisi olma özelliği taşır. Bu nedenle oldukça önemli bir yerdir. Caminin kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte; Halife Hazreti Ömer (AS) zamanında yapıldığı şeklinde söylentiler bulunur. Caminin taç kapısının ve mihrabının ak-kara taşlarla örüldüğü görülür. Minare şerefesinin korkuluklarında oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri yer alır.
📌Minarenin bedeninde, Antep Savunması sırasında isabet eden mermi ve şarapnel parçalarının izleri vardır.
Devr-i Âlem Para Müzesi
🔸Gaziantep'te yaşayan bir koleksiyonerin, 30 yıldır topladığ ı değişik ülkelere ve dönemlere ait yaklaşık 3 ton ağırlığındaki para koleksiyonunun bulunduğu müze görülmeye değer nitelikte. 200 ülkeden paranın sergilendiği müzede paranın turşusu bile mevcut.
Sıra dışı bir müze gezisi arayanlar için burası en uygun yer diyebiliriz.
📍 Devr-i Âlem Para Müzesi nerede? Müze, şehrin merkezinde yer alan Hasırcı Sokak'ta yer alıyor.
Gaziantep Hamam Müzesi
🔸Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı 1577 tarihine aittir. Paşa Hamam ı olarak uzun yıllar hizmet veren yer, 2015 yılında restore edilerek, Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülür.
🔸Aslına sadık kalınarak teşhir edilen yapıda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Haluk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, bal mumu heykeller ve maketlerle canlandırılarak gelen ziyaretçilere bu kültür aktarılır.
📌İl merkezinde yer alan yapıya giriş ücreti 5 TL iken, 18 yaş üstü öğrenci, gazi, şehit yakını, 65 yaş üstü ve engelli vatandaş, öğretmenler, sağlık çalışanlarına ücretsizdir.
Oyun ve Oyuncak Müzesi
🔸Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 1700'lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği bir müzedir. Tarihi Antep evinde yer alan müze, şehrin en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi'nde bulunur.
🔸 Türkiye'nin 4'üncü Oyun ve Oyuncak Müzesi olan bu yapı eski oyuncakları görmek, küçüklüğüne dair hatıraları tazelemek, geçmişteki oyuncakları kendi çocuklarına gösterebilme heyecanını yaşamak isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken bir yer diyebiliriz.
📌 Müzenin giriş ücreti 5 TL, 18 yaş üstü öğrenci, gazi, şehit yakını, 65 yaş üstü ve engelli vatandaş, öğretmenler, sağlık çalışanlarına ise ücretsizdir.
Zeugma Müzesi
🔸Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olarak bilinen müze, Geç Antik dönem kiliseleri ile Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırır. Çağımızın en önemli arkeolojik keşiflerinden olan Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılan, toplamda 2 bin 500 metrekarelik bir alan kaplayan mozaikleri, Roma dönemine ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri müzede görebilirsiniz.
🔸Müzenin öne çıkan eserlerinden biri hiç şüphesiz Çingene Kızı Mozaiği'dir. Burada eseri görebilir ve eser hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
📌Müzeye Gaziantep'in merkezinden bineceğiniz minibüs, otobüs veya taksilerle 10 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti 65 TL olmakla birlikte müzekartı olanlara ücretsizdir.