Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Kültür Sanat
  • Halk takvimi nedir? Halk takviminin gelenekleri nelerdir? Halk takvimindeki tahminler yanılır mı? İstanbul'un kendine özel halk takvimi var mı?

Halk takvimi nedir? Halk takviminin gelenekleri nelerdir? Halk takvimindeki tahminler yanılır mı? İstanbul'un kendine özel halk takvimi var mı?

Anadolu'nun bir yerinde, ayın gökyüzündeki şeklinden hava durumu tahmin edilir. Yağmursuz bir güz, gelecek yazın kurak geçeceğinin habercisi olur. Gülü dermenin bir zamanı, leyleklerin bacalara yuva yapmasının bir tarihi vardır. Cemreler toprağa düştüğünde biliriz ki bahar gelmiş, havalar ısınacak. İnsan, var olduğundan beridir doğa olayları ve dünya üzerinde merakını gizleyemedi. Devamlı surette güneşin doğuşu ve batışıyla ilgili rutinliği fark ettiğinde zamanı oluşturdu. Zaman içindeki tekrarlar da takvimi meydana getirdi. Buna göre halk takvimi nedir? Halk takviminin gelenekleri nelerdir? Halk takvimindeki tahminler yanılır mı? İstanbul'un kendine ait halk takvimi var mıdır? İşte, bizim kültürümüze ait, birçoğumuza çok tanıdık gelecek halk takvimimiz…

  • 31
  • 32

2- 3 Nisan - Çiçeklerin Açılmaya Başlaması
4 Nisan - Bülbül Ötmesi (Feryâd-ı Andelib)
6- 7 Nisan - Kırlangıç Fırtınası
15 Nisan - Kuğu Fırtınası
19- 24 Nisan - Sitte-i Sevir Fırtınası
25 Nisan - İpekböceğinin Çıkması
4 Mayıs - Çiçek Fırtınası

  • 32
  • 32
EVLERDE YAPILAN MEVSİM HAZIRLIKLARI
EVLERDE YAPILAN MEVSİM HAZIRLIKLARI

Halk arasında mevsimlerin yaz ve kış olarak ayrılmış olması, öncelikle günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan giyinme, beslenme, temizlik gibi alanlarda kendisini gösterir.

Kış mevsimine girerken tüm evlerde kışa hazırlık olarak sobaların kurulması, kaloriferin bakımı, gaz, odun, kömür gibi yakacakların depolanması, bacaların temizlenmesi, perde, halı benzeri eşyaların yıkanması, bahçe veya evde bulunan çiçeklere bakım yapılması, yazlık giyeceklerin kaldırılıp kışlık giyeceklerin çıkarılması, dolap, depo, ambar gibi yerlerin dip-köşe temizlenmesi ve konserve, reçel, salça, tarhana gibi yiyeceklerin hazırlanıp kış için depolanması gibi çeşitli faaliyetler yapılır.

Yaz mevsimi başlarken ise sobaların kaldırılması, boya- badana işlemleri, kışlık giyeceklerin temizlenerek kaldırılması, dolapların boşaltılıp örtülerin yıkanması ve yeniden yerleştirilmesi, perde ve benzeri eşyaların yıkanması, yorgan, battaniye gibi eşyaların yıkanıp naftalinlenerek kaldırılması, evin baştan aşağı temizlenmesi, bahçe ve balkonların düzenlenmesi gibi işlemler meydana gelir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN