Arama

İslam bilincinizi tazeleyecek 40 kitap

İslam bilincimizi tazelemek, bu anlamdaki fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Ramazan-ı Şerif'i ihya ettiğimiz şu günlerde, Fikriyat Yayınevi'nden çıkan ilk kitabı sizlerle buluşturmanın sevincini yaşıyor; Abdülkerim Kuşeyri'nin Letâifü'l-İşârât (işaretlerin incelikleri) adlı ünlü tefsirini, yazarımız Ekrem Demirli'nin çevirisi ile okuyucunun beğenisine sunuyoruz. Tasavvuf tarihinin ilk kapsamlı tefsiri olarak anılan bu eser, dini hayatın farklı alanlarıyla ilgili görüşleri nasların etrafında toparlaması bakımından oldukça önemli... Letâifü'l-İşârât'ın da içinde olduğu, tefsirden siyere, edebiyattan tarihe İslam bilincinizi tazeleyecek 40 kitabı sizler için derledik.

  • 14
  • 38
RUHUN DİRİLİŞİ - SEZAİ KARAKOÇ
RUHUN DİRİLİŞİ - SEZAİ KARAKOÇ

Sezai Karakoç'un kaleme aldığı ve bu kitabı oluşturan yazılardan, Ruhun Dirilişi, Dağ Çağrısı ve Hazreti Yusuf'un Düşü adlı yazılar, 1969 yılında Mağara ve Işık adı altında kitap olarak yayınlanmıştır. Öbürleri ise, 1969 ve 1970 yıllarında Diriliş Dergisi'nde çıktıktan sonra, 1970 yılında Ölümden Sonra Kalkış ve Allah'a İnanma ve İnsanlık adlarıyla kitaplaşmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 15
  • 38
BİR DEĞİRMENDİR BU DÜNYA - CAHİT ZARİFOĞLU
BİR DEĞİRMENDİR BU DÜNYA - CAHİT ZARİFOĞLU

Zarifoğlu, çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren birkaç şairimizden biridir.

Daha çok şiirleri, anı yazıları ve hikâyeleri ile adından söz ettiren Cahit Zarifoğlu, bu kez deneme türündeki kitabı ile karşımıza çıkıyor. Yazarın ideolojik görüşlerini yansıttığı "Bir Değirmendir Bu Dünya", aynı zamanda Zarifoğlu'nun tavsiye niteliğindeki görüşlerine de yer veriyor. Kullandığı samimi ve yalın üslup ile dikkat çeken eser, okuyucusuna adeta konuşuyormuşçasına hitap ediyor.

Din, siyaset, batılılaşma, modern dünya ve Müslümanlık konularında kendi iç dünyasındaki duyarlılık ve hassasiyet ışığında yazdığı yazılar bu eşsiz kitabın oluşumunu sağlıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 16
  • 38
AHMET HAMDİ TANPINAR - BEŞ ŞEHİR
AHMET HAMDİ TANPINAR - BEŞ ŞEHİR

Ahmed Hamdi Tanpınar'ın deneme tarzında yazdığı şehir monografilerini ihtiva eden eseri Beş Şehir, hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyakı konu alır.

Tanpınar'ın deneme tarzının bir örneği olan Bursa'da Zaman isimli yazısı, Beş Şehir adlı kitabın da ilk nüvesini teşkil eder. Bu yazıyı aralıklarla Ankara, Erzurum ve İstanbul yazıları takip eder. Tanpınar son olarak Konya'yı da ilave edip kitabını bütünleştirerek, ilk baskısını gerçekleştirir. Tanpınar, şehirlerin tarihi ve kültürel maceraları ile ümitlerini bu eserde aksettirmiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 17
  • 38
SEYYİD KUTUB - YOLDAKİ İŞARETLER
SEYYİD KUTUB - YOLDAKİ İŞARETLER

Yazar, müfessir ve mütefekkir Seyyid Kutub, Müslüman Kardeşler'in "manevi lideri" olarak anlıyordu. Ömrünü İslam'a adamış, baskı, sömürü ve ırkçılığın karşısında dimdik durmuştu.

Seyyid Kutub, kaleme aldığı "Yoldaki İşaretler" kitabı ile unuttuğumuz İslam ve ümmet şuurunu bize tekrar hatırlatıyor. Seyyid Kutub'un en önemli eseri olarak nitelendirilen bu eser, çağdaş İslam düşüncesine hatırı sayılır katkısı olması açısından oldukça önemli.

Yoldaki İşaretler'in dikkate değer bir yönü "örnek Kur'an nesli" kavramsallaştırmasıdır. Zira düşünür, kitabını gelmesi sabırsızlıkla beklenen bu "öncü topluluk" için kaleme aldığını özellikle belirtir. Kutub'a göre, sahabe nesli ilk örnek Kur'an neslidir ve bu nesli inşa eden de Kur'an'dır. Mushaf tahrif olmadığına göre, tecdidin gerekli olduğu dönemlerde ya da tarihin herhangi bir döneminde, sahabe toplumunun benzerini inşa etmek mümkündür.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 18
  • 38
HASAN EL BENNA - RİSALELER
HASAN EL BENNA - RİSALELER

Hasan el Benna, ömrünü takvaya, İslam davasına ve irşada adamış. Mısır topraklarında İslam'ı ihya etmek amacıyla 1928 yılında Müslüman Kardeşler olarak bildiğimiz "İhvan-ı Müslimin" topluluğunu kurmuş; ömrünün büyük çoğunluğunu mağdur, mahpus ve muhalif olarak geçirmişti.

Hasan el Benna, kaleme aldığı Risaleler eserinde İslam'ın yönetim ilkeleri, İslam'ın kadına bakışını, İhvan'ın çizgisi, metod ve ilkelerini ele almıştı. İslam âlemine şöyle seslenmişti:

Ey Müslüman Kardeşler! Sizler, ne bir hayır kuruluşu, ne bir siyasi parti ve ne de sınırlı bazı amaçlar için kurulmuş bir heyetsiniz. Sizler, bu ümmetin kalbinde yer alan ve Kuranla insanları selamlayan yeni bir ruh, Allah'ın marifetiyle maddenin karanlık etkisini dağıtan bir nur ve Resûlullah'ın (sav) davetini haykıran yüksek bir sedasınız. Gerçekte sizler kendinizi; insanların, taşımaktan çekindiği bu davanın yükünü tek başına taşıyan birileri şeklinde hissetmelisiniz.

Sizlere, İnsanları neye davet ediyorsunuz? şeklinde bir soru yöneltildiğinde şöyle cevap verin:

-Bizler, Hz. Muhammed'in (sav) getirdiği İslam'a davet ediyoruz. İktidar olmak İslam'ın bir gereğidir. Hürriyet ise, onun farzlarından biridir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN