Arama

İslam mimarisinde dinlenme köşesi: Bahçe

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de cennet bir bahçe olarak detaylarıyla tasvir edilmiş ve müminlere altında ırmaklar akan mekanlar müjdelenmiştir. İslam geleneğinde bahçelerin oluşmasında çıkış noktası olan bu ayetler, peyzaj mimarlığının da İslam medeniyetinde gelişmesine ve önemli bir yere sahip olmasına neden olmuştur. Peki, İslam mimarisinde bahçe kültürünün ve peyzajın yeri ve önemi nedir?

  • 5
  • 11
Kur'an-ı Kerim'de bahçe
Kur’an-ı Kerim’de bahçe

📌 Kur'an-ı Kerim'de cennetin bir bahçe olarak detaylarıyla tasviri, İslam dünyasında bahçe ve cennet kavramlarının birbirleriyle bütünleşmesini sağlar.

📌 Cennette bulunan dört ırmağın birbirine dik açıyla kesişmesiyle oluşan, dört bölümlü bahçe anlayışı, İslam bahçe sanatının temelini oluşturur. Su da İslam bahçelerinin vazgeçilmez öğesi haline gelir.

Kur'an-ı Kerim rehberliğinde şehir – kent ayrımı

  • 6
  • 11
Tarihte bahçe
Tarihte bahçe

📌 8. yüzyıldan itibaren İslam'ın Kuzey Afrika ve İran'a doğru yayılmasıyla beraber, İslam mutfağı, müziği, kıyafeti, mimarisi ve edebiyatı diğer kültürlerden etkilenecek ve onları da etkileyecek bir boyut kazanır.

📌 Orta Çağ'ın en büyük seyyâhı İbn Battûta; 1325 - 1354 yılları arasında Pekin, Kalküta, Buhara, İstanbul, Granada ve Timbuktu'yu içine alan seyahatinde yeni tatları ve manzaraları, karşılaştığı memleketlerin ve insanların alışılmadık yönlerini, örflere ve anıtlara aynı ilgiyi göstererek kaydeder.

📌 Bu gezgin coğrafyacılar, toplumları anlatmanın yanı sıra peyzajı da ayrıntılı bir şekilde gözlemler. Sıklıkla da İslam dünyasının bir parçasını diğeriyle, Sevilla'nın ırmak manzarasını Dicle ve Nil'le ya da Bağdat'ı Kahire'yle karşılaştırır.

Peyzaj nedir?
Belirli bir noktadan bakıldığında görüş açısına giren doğal, kültürel varlıkları kapsayan ve bunların bir araya getirilerek oluşturulduğu kompozisyon.

İslam uygarlığı ile mükemmel forma ulaşan kubbe mimarisi

  • 7
  • 11
Selçuklularda bahçe
Selçuklularda bahçe

📌 Selçuklular bahçe oluşturmak için çiçekler ve ağaçları kült bir düzen içine sokmak yerine; çeşitli ekler ve müdahaleler yaparak, bahçeye kendiliğinden gelişmiş görüntüsü kazandırmayı tercih ettiler.

📌 Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler veren Osmanlı alimi Kâtib Çelebi'ye göre Selçuklu Sultanı Alaeddin, Konya'da tepelerden inip sulanan bahçelerden geçerek kente doğru akan suyu, kentin kenarında bir su deposuna yönlendirir. Bu şekilde şehrin çevresinde yer alan meyve bahçelerinin ve bahçelerin oluşmasını sağlar.

Bilgi Notu:
Bahçelerin bu kadar gündemde oluşu, bir şehrin ne kadar ilerlediğinin de göstergesidir. Önemli bir imar sistemi olarak o dönem birçok Selçuklu şehri bahçelerle donatılır.

Selçuklu sarayına açılan kapı

  • 8
  • 11
Turgut Cansever'e göre bahçe
Turgut Cansever’e göre bahçe

📌 Eserlerinde yaşanabilirlik ilkesini esas alan Turgut Cansever, İslam geleneğinde bahçelerin, ayetlerde geçen "altından ırmaklar akan bahçeler" olduğunu ifade eder.

📌 Üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü alan isim, İslami cennet tasavvurunun unsurları olarak çeşit çeşit meyvelerin ve gölgeli ağaçların bulunduğu, renk renk çiçeklerle şırıldayan suların aktığı bahçeleri, hayatın asli bir unsuru olarak değerlendirir.

Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"

  • 9
  • 11
Cennet bahçeleri
Cennet bahçeleri

📌 Dinimizdeki cennet tasvirleri, dünya bahçelerinin estetik yönden gelişmelerine büyük katkı sağladı. Cahar-bağ denilen bahçe tipleri pek çok yerde cennet bahçeleri olarak model alındı.

Cahar – bağ bahçe tipi nedir?
Dört parçalı planda, her kısmının ortasında bir havuz şekilde tasarlanan, birbirinden farklı uzunluktaki iki aksın kesişmesi ile meydana gelen, su kanallarının olduğu bahçe planlarıdır.

📌 Merkezi bir havuz veya şadırvan etrafında cennetteki dört ırmağa tekabül eden dört akarsuyu bulunan bu bahçe tipi, bütün İslam dünyası bahçelerine ilham olduğu gibi pek çok dünya medeniyetini de eşsiz peyzaj mimarisiyle yakından etkiledi.

Bilgi notu:
İslam bahçeleri sadece sıcak iklim şartlarını minimize eden yerler değil, aynı zamanda dinlenme ve tefekküre de fırsat tanıyan sessiz bir yer ihtiyacının da giderildiği gezinme mekanıdır.

İslam mimarisinin Avrupa'daki temsilcisi: Berlin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN