Arama

Kadim Türkistan'da "Ya Ramazan" geleneği

Yüzyıllar boyu Türklere ev sahipliği yapan kadim Türkistan'da, Ramazan ayının gelişi çeşitli şenlikler ile kutlanmaktadır. Bu eğlencelerden biri "ya Ramazan" geleneğidir. Mani, koşuk ve şarkılardan oluşan bu gelenek, halkın mübarek ayı en güzel şekilde yaşaması ve birbirlerine daha çok kenetlenmesini sağlar. Kırgız, Özbek, Türkmen, Uygur Türkleri, ya Ramazan'ın en güzel örneklerini vermişlerdir...

🔹 Doğu Türkistan'da Ramazan'ın son 15 gününde çocuklar, mahallelerindeki evleri dolaşarak koşuklar, maniler söyler istek, dileklerini bu şekilde belirtirler.

🔹 Sözlü gelenek, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurların Çin hükümeti tarafından baskı altında tutulmasından dolayı çok rahat gerçekleştirilmese de ellerinden geldiği kadar bunu yaşatmaya çalışırlar.

Xuş mubaräk käldila şu ramizan!

Hoş geldi şu Ramazan

Yüzyıllardır devam eden Çin zulmü

  • 10
  • 11

TÜRKMENİSTAN'DA YAREMEZAN

🔹 Türkistan'da coşku içinde söylenen "ya Ramazan" geleneği, Türkmenistan'da "Yaremezan" olarak karşımıza çıkar.

🔹 Ülkenin sokaklarında söylenen sözlü kültürün bir unsuru olan bu koşuklar, Ramazan ayının on dördüncü günü, gün batımından yatsı namazına değin çocuklar tarafından bir hocanın önderliğinde kapı kapı dolaşılarak söylenen manilerdir.

  • 11
  • 11

🔹 Kapısında "Yaremezan" söylenen evin sahibi gönlünden ne koparsa gelen Ramazancılara hediye eder. Bu şekilde bütün evler büyük bir heyecan ile gezilir.

🔹 Kazak, Kırgız, Özbek Türkçesinde bentler ile söylenen bu yırlar, Türkmen Türkçesinde birbirinden bağımsız dörtlükler şeklinde yer almaktadır.

Yaremezan ayları,

Geldi-geçer bayları,

Merediñ on dördüne,

Yalkım saçar ayları.

Ya Ramazan ayları,

Geldi geçer zenginleri,

Martın 14'üne,

Işık saçar ayları.

Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN