Kökbörü nedir, nasıl oynanır?
Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, ata sporları "kökbörü"yü gelecek kuşaklara aktarmak için çaba gösteriyor. Kırgız Türkleri, kulüp ve dernek çatısı altında çeşitli etkinlikler ve sportif faaliyetler gerçekleştiriyor. Kırgızistan'da milli spor olarak kabul edilen kökbörü (oğlak kapma) oyununu özel günlerde ve düğün törenlerinde oynayan Kırgızlar, yurt içinde ve dışında düzenlenen yarışmalarda da ata sporlarını yapmanın heyecanını yaşıyor. Peki Kökbörü nedir? Nasıl bir oyundur?
Giriş Tarihi: 09.05.2018
17:53
Güncelleme Tarihi: 09.05.2018
19:00
"Kökpar" veya "Oğlak Tartış" olarak bilinen, Farslılarca "Buzkaşi" diye de adlandırılan "Kökbörü " Orta Asya'da oynanan "Türklerin en eski savaş oyunlarından " biridir. Savaş zamanlarında evde kalan gençlerin savaş yeteneklerini ve at üzerindeki hünerlerini kaybetmemesi için oynanan bir oyundur. Bu oyun cirit in atasıdır. Zamanla düğünlerde oynanmaya başladı ve sonrasında geleneksel hale geldi. Şu an en canlı olarak Kırgızistan, Kazakistan oynuyor.
"KÖKBÖRÜ" NASIL OYNANIR?
Oyun atlar üzerinde 6'şar kişiyle iki takım halinde oynanır. Oğlağın içini saman ve kum ile doldurularak ağırlığı 30-40 kilo olur. Post tek oyunda kullanılıyor. 12 adam ortada hakem komutuyla birlikte postu kapmaya çalışıyor ve ardından karşılıklı kalelere bırakmaya çalışır.
ÖZEL TAKTİKLER
Öteki spor oyunlarında olduğu gibi bu oyunun da kendine özgü oyun taktikleri mevcuttur. Bunlar savunma ve hücum olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Savunma taktiğiyle oynayan takım ağırlığı kendi sahasına taşırken, hücum ağırlıklı oynayan takım oyuncularının daha çok skor peşinde olduklarını söylemek mümkündür.
İleri seviyede oyuncular ise oldukça ağır (normalde "içki"nin ağırlığı 30-35kg, kimi zaman ise 60 kg.'a kadar çıkmakta) topu, basketbol oyunundaki gibi havadan paslaşmaktadır. İşte özellikle bu yöntemle sürdürülen oyunlar izleyiciler üzerinde etkileyici olmakta ve yoğun ilgiyi toplayıp heyecanlı geçmektedir. Ayrıca karşıt takımlardaki oyuncuların "içki" için giriştikleri mücadeleler de izleyicilerin coşmalarına yol açmaktadır. Bazen ise topu elinde tutamayan oyuncu "içki"yi sağ ya da sol ayağının diziyle atın vücudu arasında sıkıştırmaktadır. Bu durumlarda ondan bu topu alabilmek oldukça güç bir iş haline gelmektedir.