Kubbetü’l İslam şehirleri
Kubbetü'l İslam, dünyada sadece üç şehre verilen bir unvandır. Bitlis sınırları içinde bulunan Ahlat, Afganistan'ın Belh şehri ve Özbekistan'ın incisi Buhara, Büyük Selçuklular devrinde bu tabirle adlandırılmış; bu şehirler dönemin ilim, din, kültür ve sanat kültür merkezleri olarak ön plana çıkmışlardı.
Giriş Tarihi: 04.10.2020
17:18
Güncelleme Tarihi: 05.10.2020
17:00
Alparslan Belh şehrini Kuzey Afganistan'ın zaptı için bir hareket üssü haline getirdi. Şehir, 1221'de Cengiz Han'ın yönettiği bir ordu tarafından yerle bir edilip halkı kılıçtan geçirildi ve yaklaşık 100 yıl harabe halinde kaldı. İbn Battûta 13. yüzyıl başlarındaki harabe halini seyahatnamesinde kaleme almıştı.
Cengiz Han'ın ölümünden sonra Belh, Çağatay Hanlığı emirlerinin payına düştü ve Timurlular dönemine kadar onların yönetiminde kaldı; bu dönem Belh'in en parlak devirlerinden biri oldu.
ŞAH İSMAİL’İN YENİLGİSİ İLE ŞEHİR ÖZBEKLERE GEÇTİ
Belh, 1506'da Özbeklerden Şeybânî Han, üç yıl sonra da Safevî Hükümdarı Şah İsmail tarafından zaptedildi. zaptetti. Şah İsmail'in Çaldıran'da Osmanlılara yenilmesi üzerine 1514'te tekrar Özbeklere geçti.
1751'de Afgan Şahı Ahmed Dürrânî Belh'i kendi egemenlik alanı içine aldı. 1826'da Buhara Emîri Özbek Han'ın işgaline uğrayan şehir, 1841'de Afganlılar tarafından tekrar ele geçirildi ve bundan böyle sürekli olarak onların elinde kaldı.
Buhara nerede? Buhara'nın Yedi Piri ile görkemli eserleri...
KÜLTÜR VE MEDENİYETİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAMIŞTI
Belh'in İslam kültür ve medeniyet tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Pek çok âlimin yetişmiş; kâğıt ilk defa Belh'te imal edilmişti.
Burada hadis, tefsir, fıkıh, felsefe, tıp ve coğrafya alanında yetişen âlimler daha sonra Bağdat ve Şam başta olmak üzere çeşitli şehirlere dağılarak İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkıda bulunmuşlardı. Bundan dolayı şehir "Kubbetü'l-İslam" unvanının yanı sıra "Dârü'l-fıkh" adıyla anılmıştı.
Mâverâünnehir bölgesinde yer alan ve bugün Özbekistan'ın sınırları içinde bulunan Buhara, İslam kültür ve medeniyeti için büyük bir öneme sahiptir. Buhara adı ilk defa tarihte ilk defa 630 yılı civarında Çinli seyyah Hüang-Tsang tarafından kullanılmıştır.
Müslümanlar bu bölgeye geldikleri sırada şehrin hükümdarına Buhar-hudât (Buhara sahibi) deniliyordu.
MÜSLÜMANLARIN BÖLGEYE GELİŞİYLE TARİHİ DEĞİŞTİ
Buhara'nın tarihi Müslümanların bu bölgeye gelmeleriyle değişti. Bir hadiste Buhara'nın fethinin Peygamber Efendimiz tarafından müjdelediği belirtilir.
Buhara, 674 yılında Muâviye'nin Horasan Valisi Ubeydullah bin Ziyâd tarafından fethedildi. Şehir, bir süre İslam hâkimiyetinde kalsa da bu devamlı olmadı ve zaman zaman Müslümanların kontrolünden çıktı.
Buhari kimdir? Sahih-i Buhari'yi nasıl kaleme aldı?