Arama

Kültür sanatta 2018 nasıl geçti?

Türkiye'de 2018, Türk sinemasının şaha kalktığı, yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara geri döndürüldüğü, arkeolojik açıdan önemli başarılara imza atıldığı bir yıl olarak tarihe geçti.

  • 20
  • 26
Ünlü Türk Destanı "Dede Korkut''
Ünlü Türk Destanı Dede Korkut’’

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, 1 Temmuz'da yapılan açıklamayla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Böylelikle Türkiye'nin listedeki tescilli alanlarının sayısı 18'e yükseldi. Türk Destanı "Dede Korkut" ise 28 Kasım'da UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi.

Bakanlığın başvurusuyla Anadolu kültürünün önemli simgelerinden olan "Nazar Boncuğu" da sosyal medyanın vazgeçilmez unsurlarından emojilerin arasına dahil edildi.

  • 21
  • 26
"Millet Kıraathaneleri" devrede
Millet Kıraathaneleri devrede

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "100 Günlük Eylem Planı"nda yer alan ve bazı halk kütüphanelerinin "millet kıraathaneleri" olarak da hizmet vermesine yönelik çalışmalar, tamamlanma aşamasına geldi. Türkiye genelindeki 22 halk kütüphanesinde, 7 gün 24 saat hizmet veren millet kıraathaneleri oluşturuldu. Kıraathanelerin sayısı yıl sonuna kadar 30'a çıkarılacak.

Bakanlıkça bu yılın 9 ayında ele geçirilen korsan yayın sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 1 milyonu aştı.

  • 22
  • 26
Kapadokya'ya sil baştan planlama
Kapadokya’ya sil baştan planlama

Bakanlık, "kaçak yapılaşma" ile gündeme gelen Kapadokya'da uygulanacak "Alan Yönetimi Başkanlığı" sistemiyle yapılaşmadan tanıtıma bölgeyle ilgili tüm kararların tek elden alındığı bir dönemi başlatacak.

İlgili bakanlıklardan temsilciler ve akademisyenlerin katılımıyla "ana karar merci" olarak kurulacak komisyon aracılığıyla Kapadokya bölgesinin "mekansal anayasası" olarak da adlandırılabilecek planları sil baştan hazırlanacak.

  • 23
  • 26
Münir Özkul sonsuzluğa uğurlandı
Münir Özkul sonsuzluğa uğurlandı

Kültür sanat alanında 2018 güzel gelişmelerin yanı sıra birçok değerli ismin vefatına da sahne oldu.

İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitiren Türk sinemasının usta oyuncusu Münir Özkul 7 Ocak'ta son yolculuğuna uğurlandı.

Kanser tedavisi gördüğü hastanede 2 Ocak'ta vefat eden sosyolog, yazar ve toplum felsefecisi Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, "Bozkırın tezenesi" olarak anılan bozlak ustası Neşet Ertaş'a yıllarca zurnasıyla eşlik eden ve Kırşehir yöresine ait çaldığı 23 eser TRT arşivine giren zurna ustası Ayvaz Başaran, usta sanatçı Toron Karacaoğlu, şair, yazar ve gazeteci Mehmet Zeki Akdağ, oyuncu Yıldırım Öcek, yönetmen ve oyuncu Kamil Renklidere, tezhip ve minyatür sanatçısı Cahide Keskiner ile ünlü yönetmen Aram Gülyüz, 2018'de yaşama gözlerini yuman isimler arasında yer aldı.

  • 24
  • 26
Hocaların hocası Fuat Sezgin'e son veda
Hocaların hocası Fuat Sezgin’e son veda

Tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. 94 yaşında vefat eden, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

"1300 CİLTLİK ESERİ VARDI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenaze töreninde bir konuşma yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Fuat Sezgin Hocamızı tanıdığım andan itibaren gerçekten ilim noktasında nasıl kararlı bir insan olduğunu gördüm. Hocamızın hayatı boyunca pek çok eseri var, gerek İslam, bilim, düşünce, fizik, tıp, astronomi ve diğer alanlarda kaleme aldığı bu eserleriyle birlikte olayı şöyle cilt olarak raflara dizdiğimizde 1300 ciltlik bir eser ki bunun bir takımı da Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nde yerini almış vaziyette.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN