Kültür sanatta 2018 nasıl geçti?
Türkiye'de 2018, Türk sinemasının şaha kalktığı, yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara geri döndürüldüğü, arkeolojik açıdan önemli başarılara imza atıldığı bir yıl olarak tarihe geçti.
Giriş Tarihi: 22.12.2018
12:29
Güncelleme Tarihi: 22.12.2018
13:55
Münir Özkul sonsuzluğa uğurlandı
Kültür sanat alanında 2018 güzel gelişmelerin yanı sıra birçok değerli ismin vefatına da sahne oldu.
İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitiren Türk sinemasının usta oyuncusu Münir Özkul 7 Ocak'ta son yolculuğuna uğurlandı.
Kanser tedavisi gördüğü hastanede 2 Ocak'ta vefat eden sosyolog, yazar ve toplum felsefecisi Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, "Bozkırın tezenesi" olarak anılan bozlak ustası Neşet Ertaş'a yıllarca zurnasıyla eşlik eden ve Kırşehir yöresine ait çaldığı 23 eser TRT arşivine giren zurna ustası Ayvaz Başaran, usta sanatçı Toron Karacaoğlu, şair, yazar ve gazeteci Mehmet Zeki Akdağ, oyuncu Yıldırım Öcek, yönetmen ve oyuncu Kamil Renklidere, tezhip ve minyatür sanatçısı Cahide Keskiner ile ünlü yönetmen Aram Gülyüz, 2018'de yaşama gözlerini yuman isimler arasında yer aldı.
Hocaların hocası Fuat Sezgin'e son veda
Tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. 94 yaşında vefat eden, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
"1300 CİLTLİK ESERİ VARDI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenaze töreninde bir konuşma yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Fuat Sezgin Hocamızı tanıdığım andan itibaren gerçekten ilim noktasında nasıl kararlı bir insan olduğunu gördüm. Hocamızın hayatı boyunca pek çok eseri var, gerek İslam, bilim, düşünce, fizik, tıp, astronomi ve diğer alanlarda kaleme aldığı bu eserleriyle birlikte olayı şöyle cilt olarak raflara dizdiğimizde 1300 ciltlik bir eser ki bunun bir takımı da Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nde yerini almış vaziyette.
2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edildi
"Ben gazeteciyim, fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur, bu farkı anlamak lazım. Fotoğrafçı düğmeye basan adam değil, iş yapan adamdır. Ben de her şeyi gazetecilik tarafından düşündüm ve bu yaşa kadar ona göre çalıştım." diyen, fotoğraflarıyla 68 yıldır zamanı durduran Ara Güler, duayen sanatçı 90 yaşında vefat etti.
Fotoğrafa adanmış bir ömür