İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen ilk hamam
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Eyüpsultan Türbeler Hamamı, çifte hamamın en güzel örneklerinden biridir. Evliya Çelebi'ye göre, İstanbul'un fethinden sonra yapılan ilk hamam olma özelliği de taşır. Yaşanan doğal afetler sonucu hasarlar görse de günümüze kadar ulaşan nadir eserler arasında yerini almıştır.
Giriş Tarihi: 17.01.2023
12:00
Güncelleme Tarihi: 17.01.2023
19:32
🔸 Eyüpsultan'da bulunan bu müze, iki katlıdır. İlk katı odacıklardan oluşur ve hamamda giyilen takunyalar, taslar, ibrikler sergilenir.
🔸 Müzenin en dikkat çeken yerlerinden biri de aydınlatma bacalarıdır. Hamamların inşa edildiği yıllarda elektrik olmadığı için yapının ya aydınlanma bacalarından ya da kandillerle aydınlatıldığı söylenir.
Eyüpsultan'da bulunan tarihi yerler
🔸 Müzede orijinal haliyle muhafaza edilen kurnalar, insanı adeta geçmişe götürür. Peştamel, ibrik ve musluklarla süslenen bu bölüm, hamamı yeniden yaşatan en özel kısım olarak hafızalarda yerini alır.
🔸 Müzeye bağışlanan bazı hamam eşyaları da bulunmaktadır. Özel bir köşede Gazi Osman Paşa'nın seyislerinden Eyüplü Hüseyin Efendi'nin oğlu Cemil Zorluer'in ailesi tarafından üç kuşak Eyüpsultan Türbe Hamamı'nda kullanılan hamam eşyaları sergilenmektedir.
Eyüp Sultan kimdir?
🔸 Osmanlı döneminde Anadolu'ya birçok yabancı seyyah gelmiştir. Bu seyyahlardan biri de Fransız Jean Thevenot'tur. Thevenot'un, Tophane Hamamı için izlenimleri şu şekildedir:
"Bu salonda çepeçevre matabez denilen bir kulaç kadar genişliğinde ve yarım metre yüksekliğinde duvara dayalı olarak yapılmış beyaz taştan bir sıra yer alır, bunların üstü hasırla kaplanmıştır: İlk girdiğiniz yerde size büyük bir peştamal verilir (buna futa derler), bahsedilen sıralar üzerinde oturunuz ve soyunduktan sonra elbiselerinize ayrılmış yerlere koyunuz. Bu salonun ortasında çamaşırları yıkamak için mermerden havuzlu büyük bir çeşme vardır; çamaşırlar yıkandıktan sonra salonun üst kısmında çepeçevre yer alan sırıklar üzerine asılır ve kurumaya bırakılır. Size verilen peştamal üzerine oturduktan sonra, önünüzü bağlamak bağlamak için diğer bir peştamal verilir, çıplak görünmemek için bunu gömleğinize iliştiriniz, zira çıplak görünmek çok ayıptır. Bu sizi ön ve arkadan belinizden dizlere kadar örter. Gömleğinizi çıkartarak, onun diğer elbiseleriniz ile birlikte oturmuş olduğunuz peştamalın üzerine koyunuz, onlara kimsenin el sürmesinden korkmadan bırakınız, çünkü hamamlar kutsal oldukları gibi, serbestlik ve emniyetin bulunduğu yerlerdir; eğer herhangi bir zarar olursa hamam sahibi bunu ödemek zorundadır."
Jean de Thévenot kimdir? Jean de Thévenot, Fransız Doğu gezginidir. Seyahat kitapları yayımcısı Melchisedech Thévenot'nun yeğenidir. Thévenot 18 yaşında öğrenimini bitirir bitirmez Avrupa'yı gezmeye başlar ve seyahat ile eserler kaleme alır.