Lirik doğrunun peşinde olan bir göz
20. yüzyılın en etkili ve en verimli fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen ve aralarında Henri Cartier-Bresson'un da bulunduğu çok sayıda fotoğraf sanatçısının ustası olan André Kertész, fotoğraf tarihinin başlıca figürlerinden biridir.
Giriş Tarihi: 08.06.2018
21:34
Güncelleme Tarihi: 08.06.2018
21:41
Anlaşılmadığını, istediği gibi fotoğraflar çekemediğini görür ve melankolik yapısı nedeniyle Amerika'daki profesyonel hayatından vazgeçer ve Avrupa'ya döner.
Kertész, belki tüm diğer fotoğrafçılardan daha çok, küçük kameranın özel estetiğinin farkına varmış ve bunu kullanmıştır.
Analitik fotoğraflarla çok ilgilenmemiş, daha çok eliptik görüşün ortaya çıkarılmasının peşine düşmüş, beklenmedik detayların, geçici anların fotoğrafını çekmiştir.
Daha çok üst açıyla çektiği fotoğrafları, yatay olarak ortadan ikiye bölen ufuk çizgisinin üstünde daha sakin, tenha bir alan bırakırken, altında örümcek ağındaki sinekler gibi insanları yakalamış, küçük figürler halinde onlara yer vermiştir.
EPİK DEĞİL, LİRİK DOĞRUNUN PEŞİNDEDİR
Portrelerden still life fotoğraflara, bükeyli aynalar kullanarak çektiği bozulmuş nü fotoğraflardan fotoröportajlara birçok farklı tarz ve yöntem deneyen Kertész, dünya fotoğrafçılığının biçimlenmesinde etkili olmuş, özellikle Fransa'da Henri Cartier-Bresson, Robert Capa ve Brassaï gibi fotoğrafçıların üsluplarının oluşmasında rol oynamıştır.