Arama

Madde madde Kafka'nın iç diyalektiğine yolculuk

Hayatın anlamını ararken Kafka'nın temel tecrübesi, yabancı olmak ve varlığın içinde kendine bir yer bulabilme ihtiyacını duymaktı. 'Günlük' eserinde şöyle yazıyor Kafka: "Bir yabancıdan daha yabancı yaşıyorum…" Kafka'yı doğum gününde maddeler halinde yaşamındaki iç diyalektik ile birlikte anıyoruz…

Madde madde Kafka’nın iç diyalektiğine yolculuk

HAYATINA DÂHİL OLANLAR

Kafka'nın hayatına birkaç kadın girmiştir. İlki iki kez nişanlanıp bir türlü evlenemediği Felice Bauer'dir. (Sevgili Felice'ye Mektuplar) 1920 yılında ise Kafka, Milena Jesenka ile mektuplaşmaya başladı. Evli olan Milena ile mektuplaşmaları -birlikteliklerinin imkânsızlığına rağmen- yıllar sürmüştür. (Milena'ya Mektuplar) Son olarak da bir bebek bakıcısı olan Dora Diamant. Kafka'nın ölmeden önce adını andığı bir kadındır.

Madde madde Kafka’nın iç diyalektiğine yolculuk

KAFKA'NIN ÖLÜMÜ

1917 yılının Ağustos ayında bir gece Kafka'nın ağzından kan gelir. Akciğer kanseri teşhisi konulur Kafka'ya. 1918'de gribe yakalanır. Gırtlağına kadar ilerleyen kanser yüzünden artık konuşma yetisini de kaybetmiştir Kafka. Hastalık çok ilerlediği için cerrahi müdahale de yapılamaz ve 3 Haziran 1924 tarihinde hayata gözlerini yumar. Kendisinden sonra ölen annesini ve babasını da Kafka'nın gömüldüğü mezara defnederler...

Sonuç itibariyle Kafka anlatıları bir kimlik değişimi, düşsel de olsa fiziksel bir dönüşüm, küçülerek öç alma, dışlanma, sona yaklaşırken varlık savaşı verme, sürekli insancıl olanı çağırma algısını anlatıcıyla birlikte hissetmeyi gerektirir. Diğer bir deyişle; olumsuz davranış ve ruhsal özelliklerin nesnel yabancılaşmaya neden oluşu, karamsarlık yerine dışlanmanın yarattığı başkalaşımı önceleme, insanı önce kendi ben'ini sorgulamaya götürür.

Madde madde Kafka’nın iç diyalektiğine yolculuk

KAFKA MÜZESİ

Kafka'nın Prag'daki evi müze haline getirilmiştir.

SİNEMADA KAFKA ETKİSİ

Kafka'nın sinemaya uyarlanan romanları da var. Bunlardan birisi Inaka Isha / A Country Doctor…

Madde madde Kafka’nın iç diyalektiğine yolculuk

FRANZ KAFKA'NIN 42 KATMANLI KİNETİK HEYKELİ

Prag'da, insanların uğrak yerlerinden biri olan kalabalık bir alışveriş merkezinin girişine yerleştirilen Franz Kafka büstü, her biri bağımsız olarak hareket edebilen paslanmaz çelikten ve aynalı 42 katmandan oluşuyor. Çalışmaları sanat camiasında tartışmalara sebep olan Çek sanatçı David Cerny tarafından 2014 yılında inşa edilen kinetik heykel tam 45 ton ağırlığında.

Madde madde Kafka’nın iç diyalektiğine yolculuk

CEMAL SÜREYA'DAN KAFKA'YA

Cemal Süreya, Göçebe adlı şiirinde Kafka'yı anmış ve hafızalardan çıkmayacak şekilde işlemiştir:

Bir mezarın doğurduğu iştahlı bir çocuktur Anadolu şiiri

Ey şiir arayıcısı ey esrik kişi

Şu son dönemecini de aşınca gecenin

Doğacak gün artık gündüze ilişkin değil

Bu ağartı ancak yürekle karşılanabilir

Bütün iş orda işte, ordan usturuplu geçmesini bil

Tutsaksan ellerin sıvışır gider zincirlerinden

Ve balyozla vursalar mısralarına

Soylu bir demir sesi yükselir

Soylu büyük ve mavi bir demir sesi

Ellerim gece yatısına çağrılmış

Ve

Telaşsız görünmeye çalışan bir Kafka gibi

Yüzüm giyotine abone

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN