Arama

Okunması gereken Teoman Duralı kitapları

Prof. Dr. Teoman Duralı, ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından biriydi. Hem Türkiye'de hem de dünyada gerçekleştirdiği çalışmalarla, verdiği derslerle, kaleme aldığı kitaplarla ve katıldığı seminerlerle felsefeyi ve İslam felsefesini en iyi şekilde anlattı ve geniş kitlelere sevdirdi. Felsefe denilince ilk akla gelen isimlerden olan çağımızın önemli mütefekkirlerinden Teoman Duralı'nın okunması gereken kitaplarını derledik.

  • 6
  • 10
Felsefe-Bilimin Doğuşu
Felsefe-Bilimin Doğuşu

🔹 Evrim sorunu, Aristoteles'in döneminden günümüze kadar birçok açıdan tartışılmış; yeni bilgiler ve yorumlar ortaya atılmıştır. Bununla beraber, tartışma tam olarak sonuçlanmış değildir. Teoman Duralı bu eserinde "Aristo'da canlılar ve bilim sorunu"nu ele alarak 2 bin küsur yıldır tartışılan konuya bir temel oluşturuyor.

"Eflâtun, hem dini mistiklerin hem de felsefenin, dolayısıyla bilimin fışkırdığı suyun başıdır. Hayatın bu iki yüce vechesi onun nazarında zıtlık hâlinde değildir. Tam tersine, Kutsal Bütünlüğün (Kosmos) birbirini tamamlayan iki aslî görünümüdürler. Bu iki görünümden birini kendisine esas alıp onu temelde kutsallıkdışı düzlemde işleyerek sistemli yapıya kavuşturan Eflâtun'un Akademiadaki seçkin öğrencisi Aristoteles'tir. Onun kendine esas aldığı görünüm felsefedir. Bunu o, hocasının tutumundan farklı bir tavırla biçimsel ve şematik (mantık) tarzda geliştirerek dar mesleki anlamdaki felsefeyi oluşturup buradan bilimi türetmiştir."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 7
  • 10
Sorun Nedir?
Sorun Nedir?

🔹 Teoman Duralı, Sorun Nedir'de girişilen, teorik ile uygulanma açılarından soru kavramını; sorunun soruşturulmasını eleştiri çerçevesinde ele alıyor.

🔹 Duralı'ya göre eleştiriye konu kılınan sistem yapılı sorma edimi ile onun verisi soru, sorundur. Her ne kadar felsefe - bilimin ana konusunun sorun olduğu bilinse de bu durumun felsefe çalışmalarının odağı kılınmadığını savunuyor.

Teoman Duralı'nın Sorun Çağının Anatomisi kitabından 35 alıntı

  • 8
  • 10
Canlılar Sorununa Giriş
Canlılar Sorununa Giriş

🔹 Teoman Duralı, Canlılar Sorununa Giriş'te canlılığı, özellikle de canlılar bilimini, yani biyolojiyi temel alıyor. Sistemci bir kavrayışa, bütünlükçü bir anlayışa ulaşmayı amaçlayan felsefi çabaları ve bunların karşılaştığı belli başlı güçlükleri, giderek çözülemez gözüken sorunları irdeliyor.

Teoman Duralı'nın Fikriyat.com'daki tüm yazıları için tıklayın

  • 9
  • 10
Hayatın Anatomisi
Hayatın Anatomisi

🔹 Hayatın Anatomisi: Canlılar Bilimi Felsefesi - Evrim ve Ötesi başlıklı bu kitap, felsefe-bilim sisteminin ortaya çıkışı, onun belirli vasıflarına ilişkin örnek oluşturan insanın canlılar dünyasındaki yerini, kültür alemine geçişini irdeliyor.

🔹 Kitabın eğildiği bu sorunlar, canlılar bilimi dışında kalan bölümlerde, biyoloji - ötesi şeklinde nitelenebilecek olan kısımlarda detaylı olarak açıklanıyor ve ana savı oluşturan yaşama ile hayat'ın kesiştiği yerleri okuyucuya gösteriyor.

Teoman Duralı'ya göre dürüst kişi kimdir?

  • 10
  • 10
Felsefe-Bilim Nedir?
Felsefe-Bilim Nedir?

🔹 İnsan, bilgisi üstüne katlanarak bilen beşer demektir. Filozof, bilgiyi ve onun zihnindeki yapıtaşı durumundaki kavramı kendine konu edinen bilgindir.

🔹 Bu durumda, bilgi üreten bilim, onun ürettiği bilgiler üstünde düşünen de felsefedir. Felsefe, bilimin ürettiği bilgiler üstünde dönüp tasarılar oluşturmasaydı, bilim iş görmez duruma düşerdi. İkisinin bir arada temsil ettiği kudret olağanüstüdür.

🔹 Teoman Duralı, Felsefe-Bilim Nedir? adlı eserinde, din ile görünürler dünyası arasında kalan kesimde akıl yürütme kılavuzluğunda bilgi üretip, kurumlaşmış felsefe-bilimin ortaya çıkışı ile işleyişini tarih arka planı ile açıklıyor.

Teoman Duralı yorumuyla İngiliz-Yahudi medeniyetinin dünyaya etkileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN