Arama

Okuyunca insanları harekete geçirecek seyahat kitapları

Kendini keşfetmenin, maceralara atılmanın ve yeni insanlarla tanışmanın en önemli yol seyahattir. Alain de Botton gibi "seyahati tatil ya da iş rutininin gerektirdiği bir aracı değil, ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir etkinlik" olarak görenler için Evliya Çelebi'den Stefan Zweing'e, Goethe'den İbn Battuta'ya pek çok farklı zaman diliminden eşsiz yazarların seyahat hakkındaki kitaplarını derledik.

  • 6
  • 11
İBN BATTUTA SEYAHATNAMESİ
İBN BATTUTA SEYAHATNAMESİ

14. yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta (1304-1368) Fas'ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığı günden itibaren 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs'ü gezen İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını başarıyla yansıtır. Büyük seyyahlardan olan sayılan Marko Polo'yu seyahatleri ve aktardıklarıyla geride bırakan İbn Battuta'nın güzergâhlarından biri de Anadolu'ydu. Battuta, Anadolu için "Rum diyarı diye bilinen bu ülke, dünyanın belki en güzel memleketi! Allah Teâlâ güzellikleri öbür ülkelere ayrı ayrı dağıtırken burada hepsini bir araya toplamış!" der.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 7
  • 11
İLBER ORTAYLI SEYAHATNAMESİ
İLBER ORTAYLI SEYAHATNAMESİ

Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya'nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır"

-İlber Ortaylı-

Çok gezen mi daha iyi bilir, yoksa çok okuyan mı? Peki ya bir yandan okurken diğer yandan da gezme imkânı bulanlar? İlber Ortaylı yalnız tarihçiliğimizin büyük bir ismi değil aynı zamanda küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya'dan Avrupa'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya 50 yıldır gezen bir "seyyah". Çıktığı sayısız yolculuktan en önemli notları aktaran İlber Ortaylı'nın anlatım gücüyle gezeceğimiz coğrafyalar şöyle: Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 8
  • 11
ANADOLU NOTLARI
ANADOLU NOTLARI

Çalıkuşu kitabıyla tanınan Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden biri olan yazar, roman dışında tiyatro ve alanlarında da eser ortaya koydu. Yazarlığının yanında müfettişlik de yapan yazar, Anadolu'yu gezmiş ve Anadolu insanını, ve Anadolu'daki insanların birbirleriyle ilişkisini yakından inceleyebildi ve bunları eserlerinde kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişliği sırasında, uzun yıllar boyu Anadolu'da yaptığı gezilerin sağladığı gözlemlerinden bir bölümü bu kitapta toplamıştır. Özellikle Anadolu'da sık sık rastlanan tuluat tiyatrolarına da değinilen kitap, yazarın çeşitli yazılarından oluşuyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 9
  • 11
YOLCULUKLAR ÜZERİNE
YOLCULUKLAR ÜZERİNE

20. yüzyıl edebiyatının kuşkusuz en önemli isimlerinden biri olan Stefan Zweig, insanlık durumuna gösterdiği duyarlılık ve olaylara, kişilere karşı hümanist yaklaşımıyla tanınan bir aydındı. Zweig, derin karakter analizleri ve detaylı betimlemeleriyle çağının en önemli yazarları arasında yer almıştı.
Zweig'ın seyahat tutkusunu ortaya koyan Yolculuklar Üzerine, 1902-1940 yılları arasında kaleme aldığı gezi yazılarından oluşuyor. Yazarın çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika, Rusya ve Hindistan anılarını da içeren bu denemelerde okur şehirleri, doğayı, kısacası dünyayı romantik bir aydının gözlerinden görüyor. Yolculuklar Üzerine, roman ve öykülerinin haricinde verdiği diğer eserlerle de saygı gören Zweig'dan özel bir kitap.
"Ta eski çağlardan bu yana 'seyahat' deyince insanların aklına bir an için macera ve tehlike gelirdi. Seyahat kelimesinin içinde hep birçok rastlantının yanı sıra çekici bir güvensizlik de vardı. Bir başka ülkeye, tanımadığınız yörelere giderken bunu sadece oraları merak ettiğimiz için yapmıyoruz. Günlük, alışılmış ve düzenli yaşamımızdan uzaklaşmak, evimizi terk etmek, daha doğrusu bir an için bir başkası olmak istiyoruz. Öyle, hep aynı şeyleri yaparak yaşamaya değişik şeyler yaparak bir süre ara vermeyi amaçlıyoruz."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 10
  • 11
DOĞU'DA SEYAHAT
DOĞU’DA SEYAHAT

"Bekleme beni bu akşam, gece siyah beyaz olacak" diye yazmış Gêrard de Nerval yaşama gözlerini kapadığı 1855'te. Düşler ve gündelik yaşam arasında savrulan bu şair imgesel gecenin çağrısına, yaşamının hiçbir döneminde kulak vermezlik edemedi. Avrupa uygarlığının zincirlerine vurulmuş, ruhundaki gelgitlerle boğuşurken, birçok XIX. yüzyıl birçok yazarı gibi, gecesini aydınlatacak, gecesini gökkuşağının renklerine boyayacak güneşi Doğu'da gördü ve bu eşikte, kendi tanıklığını, aynı zamanda kendi söylencesini kurdu.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN