Arama

Osmanlı arşivinden tarihi fotoğraflarla İtalya

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlıca dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 150 bini geçti. Salgından en çok etkilenen ülke ise İtalya oldu. Ülkede koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 101 bin 739'u, hayatını kaybeden hasta sayısı ise 11 bin 591'i buldu. Tarihi eserleriyle, müzeleriyle sanat şehri İtalya, Osmanlı döneminde de oldukça popülerdi. Hatta gaza ve ila-yı kelimetullah davasını üstlenen Osmanlı, İslam'ın Avrupa'da süratle yayılmasının önünü açacağı için İtalya'ya sefer düzenlemişti. Peki, Osmanlı'nın arşivindeki eski fotoğraflarda İtalya nasıl gözüküyordu?

Hükumet 22 Şubat'ta epideminin yayıldığı on bir belediyeyi "kırmızı bölge" ilan ederek okulları tatil etti; hatta evden çıkma yasağı uygulayarak karantinaya aldı. 4 Mart'ta yurt genelinde ilk, orta ve yükseköğretim kurumlarında eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı.

Sonraki günlerde ise 60 milyondan fazla insanın hareket özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde, bütün ülke karantinaya alındı.

Bazı uzmanlara göre, İtalya buzdağını ancak zirvesi yüzeye çıktıktan sonra fark edebildi. Yani olağan tedavilere cevap vermeyen ilk ağır vaka ortaya çıktıktan sonra Kovid-19 testleri uygulanmaya başlandı. Ayrıca pandeminin mevsim itibariyle griplerin yoğun olduğu bir döneme rast gelmesi de vaka artışları konusunda şüphe uyandırmamış, sadece Çin'den gelen hastalara özel bir protokol uygulanmıştı.

Sorunun büyümesinin nedeni olarak sayılabilecek bir başka problem de İtalya'daki sağlık sektörüydü. Avrupa ülkeleri arasında en düşük yatak sayısına sahip olan hastaneler İtalyan hastanelerdi.

  • 10
  • 18

İtalya'da uygulanmaya başlanan karantina nedeniyle sokaklar boşaldı. Trevi Çeşmesi, Corso Caddesi, Pantheon Bazilikası ve Navona Meydanı gibi kentin önemli noktalarında insan yoğunluğunun bir hayli düştü. Peki, Osmanlı'nın arşivindeki eski fotoğraflarla İtalya nasıl gözüküyordu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN